We vertegenwoordigen Nederland!

Wie kent het liedje niet? Hup Holland hup. Laat de leeuw niet in z’n hempie staan. Hup Holland hup. Trek het beestje geen pantoffels aan. Hup Holland hup. Laat je uit ’t veld niet slaan.

De New York Marathon organisatie heeft ons uitgenodigd deel te nemen aan de openingsparade van het marathon weekend op vrijdag 3 november.

Dát slaan we niet af en we zullen trots Nederland vertegenwoordigen in een remake van een officieel Nederlands sporttenue zoals afgebeeld op de foto hierboven.

De New York Marathon start op de Verrazano Bridge in Staten Island. Staten Island is een van de 5 boroughs in New York City.

Wie met de (gratis) veerboot naar Staten Island vaart, zo genoemd ter ere van onze Staten-Generaal, en een adembenemende blik werpt op Manhattan zal zich waarschijnlijk maar moeilijk kunnen voorstellen dat de bruisende wereldstad New York in 1625 ooit is ontstaan als een kleine Nederlandse handelspost van de West-Indische Compagnie (WIC).

In 1625 heette New York dan ook Nieuw Amsterdam!

Brooklyn, The Bowery, The Gramercy, Flushing, Harlem, Stuyvesant Town, Yonkers, Broadway, Wallstreet, Battery Park, Van Cordtland Park, zo maar een paar namen van bekende of wellicht minder bekende New Yorkse wijken, straten of parken die nog refereren aan een stukje Nederlandse koloniale geschiedenis in de Verenigde Staten. Er zijn in New York nog steeds plekjes waaraan herkenbaar is dat de Nederlanders een rol in de ontstaansgeschiedenis hebben gespeeld. Wie in Lower Manhattan wandelt, merkt aan de rode bakstenen gebouwen uit de 19e eeuw met hun Nederlands aandoende bouwstijl dat er een band is met Nederland. Ondanks dat de Nederlandse periode in de Verenigde Staten niet zo lang heeft geduurd, zijn de wortels van New York onmiskenbaar Nederlands. Dit is het verhaal hoe de kleine handelspost Nieuw-Amsterdam een stad werd en uiteindelijk New York zou worden. Trots zullen wij twee ons land en the dutch roots in de openingsparade vertegenwoordigen!

(Delen van dit artikel zijn ontleend aan Historien.nl)

Reacties (7):

 1. Guy van Grinsven

  8 oktober 2017 at 10:23

  Op het herinneringsmonumentje dat staat in Batterypark kun je lezen dat de Nederlanders op die plek hun eerste nederzetting hadden ingericht. Het asrdige echter was dat die ‘Nederlanders’ uiteraard de bemanning waren van de schepen en die bestond voor een groot gedeelte uit wat je vandaag de dag ‘Walen’ zou noemen. Het waren Franstalige vluchtelingen die voor de Spaanse inquisiteurs naar het noorden waren gevlucht, maar door het taalprobleem nergens bij die Hollanders aan de bak kwamen en dus maar als bemanning inschreven op deze gevaarlijke en onzekere ontdekkingstrips. Het waren dus eigenlijk de Belgen die NY hebben gesticht, mijn huidige landgenoten. Hahaha

  Beantwoorden
  • isabelle blanquart

   8 oktober 2017 at 10:33

   Haha en natuurlijk bescheiden als wij belgen zijn ……….Leuk verhaal om te weten, de ontstaansgeschiedenis moet herschreven worden. In ieder geval een hele eer voor Renata en Sina ! Zij mogen Nederland vertegenwoordigen maar ook hier klopt het niet helemaal daar zij ook andere nationaliteits origines hebben ;-)))

   Beantwoorden
 2. isabelle blanquart

  8 oktober 2017 at 10:34

  Haha en bescheiden als wij Belgen zijn……de ontstaansgeschiedenis moet dus herschreven worden…bovendien vertegenwoordigen Renata en Sina Nederland, maar ook zij hebben andere nationaliteits origines ;-))) grappig allemaal.

  Beantwoorden
  • Raphuel

   8 oktober 2017 at 12:29

   Haha, en ook typisch Nederlands dat zij hoog van de toren blazen dat zij ‘New York hebben gesticht’. #valseonbescheidenheid

   En ach ja, Sina’s en Renata’s internationale achtergrond past natuurlijk prima bij hun meest bekende gouverneur, die geboren en getogen is in het Oostenrijkse Graz… 😉

   Beantwoorden
 3. Elly

  8 oktober 2017 at 20:30

  hoop dat wij mooie beelden mogen gaan zien van deze geweldige onderneming, van de voorronde en run eindelijk na anderhalf jaar training , volharding en grenzen verleggend lijkt mij heerlijk tussen duizende mensen de sfeer en opwinding te voelen en dan gaan met de banaan wat mooi dat jullie dit mogen meemaken

  Beantwoorden
 4. George en Els

  12 oktober 2017 at 11:00

  Heeeeel veel plezier en succes met deze TOP-PRESTATIE!!

  Beantwoorden
 5. Huub

  30 oktober 2017 at 11:48

  Hallo Renata.
  Nog effe en de Big Run kan beginnen.
  Op 6 november vorig jaar liep je voor het eerst een 5 km. loop in Maastricht.
  Dit was je eerste ervaring die je veel plezier gaf in het hardlopen.
  Hopelijk loop je in NY met hetzelfde gevoel en plezier de marathon.
  Respect voor je doorzettingsvermogen om hier naar toe te werken.
  HEEEEEEL VEEL SUCCES.
  Groet Roos en Huub.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.