Vers van de Pers

Vandaag verscheen dit sympathieke artikel over onze Marathonvoorbereidingen in de krant. Daarom een speciaal ingelaste blog. Vers van de Pers!

Door verslaggever Jeroen Janssen, Concentra Media

De transitie van stijve hark tot soepele marathonloper, het overkwam Renata Chiaradia uit Nuth. Deze 54-jarige directrice van communicatiebureau C-Community raakte in het afgelopen jaar zodanig in de ban van de loopsport dat ze zich, samen met haar personal trainer Sina Pellegrom inschreef voor de marathon van New York, toevallig of niet, de stad waar ze haar loopbaan begon.

Renata is goedlachs en openhartig. De ene na de andere anekdote over haar nog prille maar beslist spectaculaire sportloopbaan schuift over tafel, regelmatig onderbroken door haar aanstekelijke lach. Die lach was er niet toen ze een jaar geleden op pijnlijke wijze werd geconfronteerd met haar matige fysieke conditie.

“(lachend) Ik nam deel aan een meerdaagse workshop over leiding geven. Binnen die cursus was -heel modern- plaats ingeruimd voor beweging. Ik nam daaraan deel, maar was daarna helemaal kapot, gesloopt, zo stijf als een plank. Het was echt confronterend, zo erg dat ik me schaamde voor mijn eigen fysieke conditie.”

Het besef dat zelfs die minimale fysieke inspanning haar had uitgeput, maakte diepe indruk. Slagvaardig stapte Renata naar sportschool GITEK in Nuth waar ze zich op ludieke wijze meldde bij de balie: ‘Ik ben de grootste stijve hark van Nuth en ik heb hulp nodig, wat heb je in de aanbieding (schaterlach). Deze originele introductie bracht Renata in contact met personal trainer Sina.

Al snel bleek de combinatie Sina-Renata een gouden match al viel het Renata in die beginfase niet gemakkelijk om de regie uit handen te geven. “Ik ben gewend om zelf de touwtjes in handen te nemen, maar nu bevond ik me op onbekend terrein, dat was een vreemde gewaarwording. Ik had sinds de middelbare school niet meer aan sport gedaan, maar nu ik eenmaal was begonnen, kon het me niet snel genoeg gaan. Maar ik had buiten de dadendrang van Sina gerekend. Die zei: ‘Binnen jouw bureau heb jij de leiding, maar hier stel ik de regels en doen we het zoals ik het wil. Ja dat was wel even moeilijk, maar ik wist dat ze gelijk had.”

Sina loodste Renata via eenvoudige oefeningen en gevarieerde trainingen langzaam maar zeker naar een goede basisconditie. Met de weken groeide het plezier van Renata in de sport. Haar bewondering voor en kameraadschap met Sina nam recht evenredig toe. “Zij verdient de credits, ze is niet alleen een geweldige sportvrouw, maar ook een prachtig mens die mij een groot geschenk heeft gegeven: plezier in fysieke inspanning en in sportbeoefening.” Renata is voorzichtig met het toekennen van kwalificaties aan haar personal trainer, zij noemt haar een sportmaatje, die ze voor geen goud zou
willen missen.

Tegelijkertijd met de fysieke conditie groeide bij Renata, als ondernemer, de behoefte om richting te geven aan al haar inspanningen. In dat proces passeerden tal van vrijblijvende ideetjes. Één daarvan liet haar niet meer los: het lopen van de marathon van New York, één van de mooiste marathons ter wereld en bovendien een thuiswedstrijd voor Renata die in het begin van haar loopbaan drie jaar in New York woonde en werkte. Zelfs voordat ze wist of een dergelijk plan haalbaar zou zijn, legde ze het voor aan Sina want één ding stond voor Renata vast: Sina zou hoe dan ook mee moeten gaan. Het zou een bekroning vormen van hun samenwerking en de bezegeling van een bijzondere vriendschap.

Tot haar eigen verbazing kostte het Renata niet eens heel veel overtuiging om Sina over te halen. “Dat was een prachtig moment, maar ook het begin van weer een heel ander, veel zwaarder trainingstraject dat nodig zou zijn om in oktober 2017 deel te nemen aan de marathon in New York.“ Met die toezegging van haar personal coach op zak ging Renata aan de slag met de bouw van haar begeleidingsteam.
“De plannen mochten niet doorkruist worden door fysieke malheurs die te voorkomen zijn”, geeft Renata aan. “In dat verband heb ik eerst een bodycheck laten doen. Die was goed. Verder ben ik al sinds mijn geboorte astmapatiënt dus mijn volgende stap was een bezoek aan mijn longarts Frans Custers uit Heerlen. Hij bracht me in contact met sportlongarts Simone van Haarlem in Utrecht. Zij zal mij van professioneel advies voorzien. Tenslotte heb ik ademcoach René Alofs in de arm genomen. Het wordt dus een onvervalste teamprestatie (lacht) straks in de VS.

Renata mag het verhaal luchtig op tafel leggen, haar intenties zijn bloedserieus. Zo heeft ze al een piketpaaltje geslagen dat aangeeft dat ze de marathon binnen 4 en een half uur wil afleggen, een ambitieus plan waar menigeen reeds over gestruikeld is. Maar Renata kent inmiddels geen fysieke twijfels meer, vooral dankzij haar trainer/motivator Sina. “Ze traint me, geeft me voedingsadvies en het vertrouwen dat we deze ‘missie’ tot een goed einde gaan brengen. En mocht ik, in de straten van New York die ik zo goed ken toch mentaal door de knieën gaan, dan weet ik zeker dat Sina me weer op weg helpt (lacht).”

Reacties (3):

 1. Miep

  6 oktober 2016 at 07:45

  Beste Renata en Sina,
  Erg mooi jullie artikel door Jeroen geschreven.
  Het geeft je karakter goed weer!
  Prachtig dat jullie dit samen gaan ondernemen en ik wens jullie dan ook veel succes en natuurlijk het belangrijkste veel plezier!
  Groet,Miep.

  Beantwoorden
 2. Sander Verhulst

  12 oktober 2016 at 15:12

  Wow Renata, wat een mooie verandering heb je jezelf kado gedaan. Veel plezier met jullie avontuur.

  Beantwoorden
  • Renata Chiaradia

   12 oktober 2016 at 15:24

   En dit is ook nog eens een cadeau waar ik het komende jaar echt mee vooruit kan. Het is ’t allemaal echt waard!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.