Over waterdrager en drinksysteem

Sina en ik lopen steeds meer kilometers. Structuur en systeem worden steeds belangrijker. Zo heb ik tijdens de steeds langere duurlopen meer water nodig. De bidons en flesjes die ik voorheen meedroeg, zijn qua inhoud inmiddels niet meer voldoende. En ik heb helaas niet tijdens elke training de luxe van een persoonlijke assistent annex waterdrager naast me, zoals afgelopen zondag wel het geval was. Vriend en fotograaf Guy van Grinsven vervulde deze nevenfunctie met verve, maar was uiteindelijk toch vooral mee om foto’s en video-opnames te maken. Daarom heb ik nu een rugzak met drinksysteem – ook wel camelbak genoemd – aangeschaft. Ik vertel je in dit artikel alles over deze nieuwe aankoop en mijn eerste ervaringen. 

Wat is een camelbak?

Hoewel de naam camelbak veel gebruikt wordt onder hardlopers voor een drinkrugzak, is het een merknaam. Er zijn diverse modellen en merken op de markt. Ik heb gekozen voor het damesmodel drink-rugzak van het merk Kalenji:

 • Waterzak: inhoud 1 liter, lengte: 30 cm, breedte 16 cm, lengte van het drinkslangetje: 100 cm
 • Veiligheidsfluitje: 110 decibel past in het kleine borstzakje
 • Inhoud: diverse zakken op voor- en achterkant
 • Gewicht: 190 gr. (zonder water)
 • Rugpaneel: mesh met ventilatiekanaal

Draagcomfort

Ik heb de drink-rugzak afgelopen vrijdag tijdens een korte run van iets meer dan 5 km kunnen testen. Natuurlijk is het wennen, want met een gevulde zak tors ik toch maar weer 1 kg extra gewicht mee. Ook moest ik wennen aan de borstband. Doordat de ergonomische bretellen goed af te stellen zijn, kwam alles uiteindelijk toch op de goede plek te zitten.

Drinksysteem

Ik moest ook heel erg moest wennen aan het toch ietwat aparte drinksysteem. Dit is namelijk een tuitje op het eind van het slangetje dat je met je tanden moet openen waarna je het water opzuigt. Eenmaal gewend, gaf het wel een grote vrijheid. Ik hoef namelijk niet meer met mijn handen een bidon uit mijn trailbroek en/of flipbelt te halen. Tevens beschik ik nu over meer water dan voorheen (1 liter tegenover 475 ml), Ik hoef dus geen dorst of droge mond meer te hebben en ik kan zorgeloos langer lopen. Ook kan ik nu mijn andere renbroeken weer aan. Deze bevatten minder zakken en vanwege de bidons lagen die nu ongebruikt, maanden in de kast. Ja… hardlopen is ook een heel klein beetje fashion!

Reacties (2):

 1. Hans

  6 augustus 2017 at 09:09

  Wat ben ik blij dat ik je niet aflatende dorst mocht lessen.
  Al was het maar met wat water.
  Succes met je buidel!

  Beantwoorden
 2. Guy van Grinsven

  6 augustus 2017 at 09:49

  Ik vond het een eer her water te mogen aandragen. Het was ook een pokkenend, 26 km! ‘Nn grote chapeau voor de meisjes!
  Het was een trein die maar voortdenderde

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.