Van naald tot draad

Al een aantal jaar ben ik onder behandeling van acupuncturist Henk Vanderlijde. Hij neemt mijn hele energiehuishouding onder handen, waardoor ik me snel fitter en gezonder voel. Het grote voordeel van acupunctuur is dat het bijna geen bijwerkingen heeft. Daarnaast heeft het een preventieve werking. Elke keer opnieuw ervaar ik de positieve effecten volop. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, verhoogt mijn pijngrens en heeft een positieve invloed op mijn welbevinden. In deze blog neem ik je mee in de details van acupunctuur en mijn ervaringen.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur (Latijn acus = naald en pungere = steken) is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Die benadert alle gezondheidsproblemen vanuit een holistische insteek. Alles wat met onze gezondheid te maken heeft, is met elkaar verbonden. Een aandoening is een verstoring van onze energiestroom die in het Chinees wordt aangeduid als Qi. Acupunctuur is een middel om die toestand te normaliseren door alles terug in evenwicht te brengen. Acupunctuur doet de Qi weer stromen.

De werkwijze van de acupuncturist

Afgelopen maandag was ik weer bij Henk Vanderlijde in Heerlen. Na een uitbundige begroeting – ik kom al meer dan 3 jaar bij Henk – volgt eerst een grondig onderzoek van de vorm, de aanslag en de kleur van mijn tong en de kleur van mijn gezicht. De kracht, de kwaliteit en het ritme van mijn polsslag maakt het plaatje voor Henk compleet. Zonder dat ik hoef te vertellen wat mijn klachten zijn, stelt Henk feilloos een sluitende diagnose. Mijn ademhaling is niet correct, ik ben meer kortademig dan normaal, ik heb pijn in mijn onderrug en mijn benen doen pijn.

Een acupunctuurbehandeling: mijn ervaring

Tijdens de ruim anderhalf uur durende behandeling ‘steekt’ hij naaldjes boven in mijn hoofd, in de wangen, bovenarmen, knieën, onderbenen, enkels, voeten en achter op mijn rug. De sensatie die deze naaldjes teweeg brengen is nauwelijks met woorden te beschrijven. Zo dienden de twee naaldjes in mijn linker- en rechterwang om de energiestromen in mijn benen te verbeteren. En precies op het moment dat het betreffende naaldje mijn wang raakt, voel ik een tinteling in mijn tenen. Dit is het gewenste resultaat en geeft aan dat Qi (energiestroom) aanwezig is en opgeroepen wordt. Ik voel de Qi dus bewegen op een plek (teen) die ver af ligt van de aangeprikte plek (wang). In de klassieke Chinese geneeskunde wordt het onderlichaam behandeld door hoog te prikken en worden klachten in het bovenlichaam behandeld door laag te prikken.

Ook bij benauwdheid is die energiestroom duidelijk belemmerd. De behandeling richt zich op het verhogen van mijn weerstand, het doen ontspannen van de luchtwegen en borstkas, en het verminderen van de slijmproductie. De naaldjes doen ook hier vrijwel direct hun werk en zijn er volledig op gericht dat ik met meer gemak kan inademen!

Nadat alle naaldjes gezet zijn, wordt een rustgevende Chinese muziek opgezet en blijf ik ongeveer 25 minuten liggen op de behandeltafel. Ik val vrijwel altijd in slaap. Lichaam en geest worden één en ik kan volledig ontspannen.

Als ondersteuning van de behandeling maakt Henk Vanderlijde ook gebruik van verschillende massagetechnieken die hun oorsprong hebben in China, Japan en Thailand. Als herboren ga ik naar huis.

Effectiviteit van een acupunctuurbehandeling

Ook een paar dagen later zijn de effecten van de acupunctuurbehandeling overduidelijk te merken. Tijdens de training met Sina twee dagen na de behandeling kon ik een rondje rennen van bijna 5 km waarbij we begonnen op een snelheid van 9 km per uur en die we geleidelijk wisten op te voeren naar uiteindelijk 9,86 km per uur. Ik hield het tempo bij, hoefde niet af te haken en kon korte zinnen blijven spreken. Perfect! De bedoeling is dat mijn lichaam zich rondom de verbeterde energiebanen zoveel mogelijk ‘aanpast’ en niet terugvalt in het oude gedrag. Met behulp van naalden de draad weer optimaal oppakken dus!

Over acupuncturist Henk Vanderlijde

Henk Vanderlijde heeft zijn opleiding in de traditionele Chinese geneeswijze gevolgd bij de Academie voor traditionele Chinese Geneeswijze “Qing Bai”. Deze  academie heeft nauwe banden met het Qing Dao Traditional Chinese Medicine Hospital en met Shandong University in China. Een intensieve stageperiode in China was dan ook een onderdeel van zijn opleiding. In 2004 is hij afgestudeerd met als specialisatie de klassieke Chinese acupunctuur. Inmiddels geeft Henk lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland en blijft hij zich verder bekwamen in de traditionele Chinese geneeskunst.

Reacties (4):

 1. Guy van Grinsven

  23 juli 2017 at 09:35

  De behandeling door de acupuncturist Henk kan jouw ‘accu’ weer de juiste energiestroom laten vloeien door de purist Renata. Renata, una bella macchina!

  Beantwoorden
 2. Donna

  23 juli 2017 at 10:17

  Leuk geschreven weer👍

  Beantwoorden
 3. Chris

  23 juli 2017 at 10:55

  Voor mij is Henk ook een “wondermens”, door zijn tomeloze inzet en behandelingswijze is de Tinitus ( oorsuizingen) met meer dan 50% gedaald, daarbij komt dat Henk meer is dan zomaar een acupuncturist, hij geeft me telkens weer zijn volledige emotionele vriendschap

  Beantwoorden
 4. Huub Gubbels

  23 juli 2017 at 22:31

  Prachtig geschreven over een bijzonder mens.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides marathon movie

 Phidippides was een Griekse koerier naar wiens langeafstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie-agenten aan de kant van de straat gingen enthousiast uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. Meer dan 55.000 lopers en meer dan 2,5 miljoen mensen aan de kant. Daaronder mijn broer en mijn schoonzus!