Trots op elke stap die we zetten

In de laatste lange duurloop vóór de NYC marathon hebben we gisteren in 3:47:16 uur maar liefst 31 km aangetikt. En lekker dat ’t ging! We wachten niet met trots op onszelf zijn totdat we de finishlijn hebben behaald. We zijn trots op elke stap die we zetten!

Succes komt te voet

Een marathon verdient respect. Om te veranderen van een kantoorzittend wezen naar een efficiënt lopend individu moet een aantal wetten gerespecteerd worden. Wie zegt dat een marathon lopen gewoon twee keer een halve is, heeft op papier gelijk, maar geen notie van wat er na pakweg 20 km allemaal mentaal en fysiek gebeurt. Daarom hebben we nu 21 maanden samen getraind. Sina heeft eindeloos schema’s gemaakt en ook weer aangepast als het even wat tegenzat.

Stapje voor stapje, kilometer voor kilometer kwamen we telkens een beetje verder. Het lichaam van Renata kon geen zevenmijlslaarzen, eerder kleine chihuahua sprongen aan, en het leuke is dat ze er zo ook komt.

Een marathon verdient respect

In 490 v. Chr. snelde een Griekse soldaat van het slagveld in Marathon naar Athene om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de numeriek veel sterkere Perzen te melden. De geschiedenis verhaalt dat deze eerste marathonloper bij aankomst dood neerviel. Nou, daar hebben wij dus geen zin in! Sina en ik hebben genoten van onze ontwikkeling als atleet. De weg naar New York is een tocht waarin je dingen over jezelf ontdekt waar je nooit achter zou komen als je op de bank blijft zitten en denkt dat een marathon 2x een halve is, of 4x 10 km.

En hoe moet het dan met die laatste 11 kilometer straks?

We trainen niet verder dan 31 km. Vanaf nu bouwen we onze training af en moeten onze lichamen tot rust komen. Rust is even belangrijk als de training! Totdat we op 1 november in het vliegtuig stappen, volgen nog een paar korte, rustige duurloopjes afgewisseld met kracht-, core- en buiktraining. En in New York straks nog een 5 km fun run in rustig tempo. Renata heeft geen clue hoe ze die laatste 11 kilometer kan overbruggen. En Sina heeft last van een nog niet geheel herstelde heup na haar ongeluk vorig jaar. Feit is dat na 31 km spieren en pezen stram worden. If you can’t run, you walk and if you can’t walk, you crawl is een leuk gezegde, maar in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar. Met de adrenaline van New York en de massa’s mensen aan de kant van de weg gaan we straks van start. Ons doel is genieten van elke kilometer.

Ook dit was een trots moment, toen we samen de trappen in Landgraaf gingen lopen. Lang voordat Renata überhaupt 26 km kon rennen.

Reacties (8):

 1. Hans

  22 oktober 2017 at 08:41

  Met carnaval is het in elkaar zetten van het ” pekske ” veel leuker dan het erin stappen en je in de massa begeven.
  Ik hoop dat de laatste 11 karakterkilometers ( wat een scrabblewoord hè ), geen struikelblok worden.
  Succes!

  Beantwoorden
 2. Maud

  22 oktober 2017 at 09:04

  Lieve Sina en Renata,
  Ik heb jullie de afgelopen 21 maanden op afstand gevolgd en dames….RESPECT!
  Met recht mogen jullie trots zijn op alles wat tot nu toe bereikt is!
  Ik wens jullie nog heel veel succes met de voorbereiding en voor New York natuurlijk ook heel veel succes maar ook heel veel plezier!!!
  GENIET van jullie avontuur.
  Groetjes Maud

  Beantwoorden
 3. Elly

  22 oktober 2017 at 09:14

  Ja het gevoel bij de start van al de renners en de toeschouwers zal jullie vleugels geven en de kracht om de run volledig uit te rennen wat een voorbereiding en door zettings vermogen hebben jullie hier in getoond
  Wat heerlijk als jullie straks samen de finish hebben bereikt in gedachten sta ik te wachten aan de finish en beleef jullie overwinning ???

  Beantwoorden
 4. Donna

  22 oktober 2017 at 09:40

  Wat hebben we allemaal genoten van jullie super geschreven verslagjes. Met ’n glimlach op mijn gezicht denk ik aan jullie dadelijk in New York, dit is al zo’n enorme prestatie en dat geeft jullie vast de energie om die laatste km te overbruggen. Jullie mogen met recht hartstikke trots zijn. Gefeliciteerd en nu op naar de finish in NY. Wij zijn er in gedachten bij.

  Beantwoorden
 5. Guy van Grinsven

  22 oktober 2017 at 09:45

  De wilskracht is sterker dan dan elke andere kracht! Dat heeft die Griekse soldaat in 490 v Chr. ons geleerd. Hij wist alleen nog niet dat je daarvoor wel moest trainen! Jullie gelukkig wel!
  Bravo, diep respect voor beide!

  Beantwoorden
 6. Roger der Linden

  22 oktober 2017 at 11:52

  Dear ladies,
  Ik weet hoe het is om het met een redelijk gezond lichaam te doen en heb daardoor alleen maar meer respect voor de weg die jullie afgelegd hebben. Jullie hebben al die maanden genoten van (bijna…) elke kilometer. Geniet nu van die laatste twee rustigere weken en vooral van die 42 km in New York.
  CU at the I Follow You Rooftop Party!

  Beantwoorden
 7. Yvonne Paulussen

  22 oktober 2017 at 20:25

  Renata, Sina., ik kwam een mooi citaat van Gandhi tegen dat op jullie van toepassing is: Kracht komt niet voort uit fysiek vermogen, maar uit een onverzettelijke wil. Heel veel succes!

  Beantwoorden
 8. isabelle blanquart

  22 oktober 2017 at 23:28

  Vanuit Reggio di Calabria:Forzaaaaaaaa!!! Isabelle

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.