Snack… lekker anders

’s Ochtends zo rond half twaalf en later in de middag zo rond drie beginnen de meesten van ons trek te krijgen in lunch resp. diner. Omdat dat nog even duurt, ligt de greep naar de snoeppot, het koekje of de chocoreep op de loer. Mijn blog vandaag is dan ook een pleidooi voor een alternatief voor dat snelle tussendoortje. Voor die lekkere trek.

Het ontwikkelen van tussendoortjes is een aantrekkelijke markt die inspeelt op de tijdgeest. Snel, gemakkelijk en zogenaamd gezond met over het algemeen te veel toegevoegde suikers en conserveermiddelen. Vaak met een flitsende folieverpakking en krachtig logo dat er heel aantrekkelijk uitziet, maar ondertussen… Het onderstaande recept Uit Paulines Keuken past beter bij een fit voedingspatroon, omdat het meer vezels en minder suikers en vetten bevat én ook nog eens superleuk is om te maken. Ik adviseer jullie dit gerecht eerst uit te voeren met de ingrediënten zoals het recept voorschrijft. Is dit gelukt, dan kun je de volgende keer je eigen fantasie gebruiken en bijvoorbeeld pure chocoladeschilfers toevoegen, of stukjes appel of peer, zelfs cranberry’s. Snij van de cake een aantal plakjes af en vries die individueel in. Zo heb je altijd je eigen snelle en gezonde snack bij de hand als de honger toeslaat!

Appelmoescake

Ingrediënten voor 1 cake van 20 cm

 • 100 gr havermout
 • 50 gr boekweitmeel of volkorenmeel
 • 250 gr appelmoes (liefst zelfgemaakt)
 • 3 eieren
 • 50 gr rozijnen
 • 40 gr ongezouten pecan-noten, walnoten of andere noten
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 tl kaneel
 • snufje zout
 • scheutje zonnebloemolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180° (hetelucht).
Klop de eieren luchtig. Voeg havermout, boekweit- of volkorenmeel en een snufje zout toe en meng door elkaar.
 Spatel de appelmoes,  kaneel en bakpoeder door het beslag.
 Voeg een scheutje zonnebloemolie toe (of neutrale olijfolie of kokosvet . 
Hak de noten grof en voeg deze samen met rozijnen toe aan het beslag.
 Giet het beslag in een ingevette cakevorm van 20 cm.
 Bak de appelmoescake in ongeveer 45 minuten af in de voorverwarmde oven.
 De cake is klaar als een satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat afkoelen op een rooster.

In mijn eerdere blog ‘Weet wat je eet’ kon je al lezen dat de beste keuzes maken op het vlak van (sport)voeding begint bij het kunnen lezen van een voedingsetiket. Soms moet je helemaal geen voedingsetiket willen lezen en maak je alles lekker zelf. Dus waarom zit je dit nu te lezen? Ga lekker aan de slag in de keuken en daarna heerlijk buiten!

Reacties (2):

 1. Renata Chiaradia

  5 maart 2017 at 08:26

  Heel Holland bakt en met dit recept gaat Renata ook overstag! Ik zal wel een beetje eigenwijs zijn want noten blief ik niet zo. En met de tip om de plakjes individueel te verpakken, heb ik er ook al een catchy merknaam voor bedacht: “Sina on the Go” of “Snelle Sina”!

  Beantwoorden
 2. Guy van Grinsven

  5 maart 2017 at 09:29

  Ik snak erna de snack-bar te proeven..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.