Shoppen met Renata

“Maar ik hou van kleur”. Als Personal Trainer kijk ik neer op een grijze haardos en zie ik een paar voeten met al even grijze hardloopschoenen wiebelen. Het is zondag 26 juni. Renata heeft in de eerste helft van 2016 haar kracht en conditie verbeterd en hierin een goed en stabiel niveau behaald. Het oefenen en ‘proeven’ op de loopband was goed bevallen en haar gympen en kleding voldeden niet aan mijn eisen voor een serieuze hardloper. Het was tijd om Renata in het nieuw te steken met een echte hardloopoutfit: professioneel en hip zou ze eruit komen te zien. Samen togen we naar een grote sportzaak in Kerkrade.

“Geef maar, ik zoek wel een ander paar”, zeg ik toeschietelijk. In deze sportzaak was Renata namelijk al eens eerder gaan kijken op mijn advies. Toen ging ze via de draaideur weer net zo snel naar buiten als naar binnen. “Kon niets vinden. Is te groot” was de terugkoppeling naar mij. Het vak Personal Trainer is inderdaad persoonlijk en dus ging ik met Renata mee op shopping extravaganza naar een goede hardloopoutfit.

Op de eerste plaats had ze goede renschoenen nodig. Renschoenen moeten comfortabel zitten en een goede demping hebben, zodat de gewrichten zo min mogelijk worden belast. Er zijn schoenen voor vrouwen en mannen. Voor asfalt en onverharde wegen. Voor wedstrijden en trainingen, en zware en lichtgewicht schoenen. Er zijn ook schoenen met extra ondersteuning aan de binnen- of buitenkant van de voet. Aangekomen in het gangpad met loopschoenen ging Renata op een bankje zitten en keek geduldig hoe ik heen en weer draafde voor het juiste type schoen. Bij elk paar richtte zij haar focus op het voetendeel van haar lichaam om daarna soepel een paar rondjes te rennen zodat ik goed kon kijken naar de landing en afronding van de voet.

Een lekker zittende korte en lange hardloopbroek (in vaktermen een tight) en een shirt dat het transpiratievocht goed afvoert waren ook geen overbodige luxe en dit gold ook voor hardloopsokken (voor korte afstanden voldoen normale sokken natuurlijk ook). Voor de koudere dagen die nu starten, is een hardloopjas een aanrader. Die beschermt je niet alleen tegen de kou, maar ook tegen wind en regen. En voor de donkere dagen hebben we natuurlijk ook reflectoren nodig. Ook een sport-bh was essentieel. Tja, de fase van oppervlakkige conversatie lieten wij twee deze middag definitief achter ons.

Een sporthorloge is geen must, maar wel handig. Wij hebben samen voor de TomTom Cardio 2 gekozen. Deze heeft een polshartslagmeter en een ingebouwde GPS waardoor je geen borstband, telefoon of ander hulpmiddel nodig hebt om je locatie te bepalen. Voor Renata is het belangrijk dat ze haar hartslag en snelheid kan zien, en natuurlijk is het ook leuk om achteraf te zien wat en hoe ze gerend heeft.

Een goede uitrusting maakt het rennen leuker, veiliger en effectiever. Het ‘uitrusten’ van Renata heeft mij in ieder geval een aantal keren ook een glimlach bezorgd. We eindigden onze koopzondag met thee op een terras in Heerlen. En we vertelden elkaar verhalen. Over New York. Over onze hobby’s, het werk, interesses en andere dingen in ons beider mensenleven die ons bezighielden.

In eerste instantie waren de in juni gekochte schoenen genoeg, maar na een paar maanden rennen is het aan te raden om twee paar verschillende hardloopschoenen te hebben en een ander merk te proberen om te kunnen afwisselen. Renata vroeg mij nauwkeurige instructies en ging zelfstandig naar een loop- en renwinkel. Van de aankoop van haar nieuwe schoenen kreeg ik via Whatsapp nauwkeurig verslag en mét de toevoeging dat als ik als personal trainer de schoenen niet goed vond, ze geruild konden worden. Dat ruilen bleek niet nodig. Na ruim drie maanden training is Renata niet alleen gegroeid in haar hardloopkwaliteiten, maar beweegt ze zich ook een stuk soepeler door de gangpaden van een sportwinkel. Ik schat de kans dat Renata mij en jou, beste bloglezer, op enig moment vrolijk uitleg kan geven over diverse typen hardloopschoenen, flip belts, waterflessen en andere soorten accessoires ineens een stuk groter in.

Reacties (7):

 1. Yvonne

  16 oktober 2016 at 08:45

  Wat een goed geschreven verhaal! Ook mijn ervaring met sportzaken en schoenen, dat je daar als amateur toch overweldigd wordt door het aanbod…. fijne zondag voor jullie en keep up the good work! ?

  Beantwoorden
 2. Donna

  16 oktober 2016 at 09:58

  Ha ha erg herkenbaar en leuk geschreven. Ik volg

  Beantwoorden
 3. isabelle

  16 oktober 2016 at 10:05

  Leuk artikel, ik blijf verder lezen en supporteren vanuit la bella Italia. allebei go fo it !

  Beantwoorden
 4. Angelien

  16 oktober 2016 at 14:13

  Weer érg leuk geschreven ! Super fijn,dat jullie zo’n goed team zijn !!!!! XXX

  Beantwoorden
 5. Chris Steijns

  16 oktober 2016 at 15:43

  Volgende keer wel een foto in deze nieuwe outfit!

  Beantwoorden
 6. Inge Moonen

  16 oktober 2016 at 17:43

  Wederom erg leuk geschreven; jullie zouden een boek moeten gaan schrijven!?!
  Verheug me op volgende week! Succes!

  Beantwoorden
 7. Miep

  17 oktober 2016 at 08:13

  Zal best mooi zijn..en dat willen we ook graag bewonderen toch…..!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.