Runnin’ in the rain

In aanloop naar de marathon trainen we nu de serieuze afstanden. En wat doen we dan zoals gisteren, als het niet alleen regent, maar met bakken tegelijk uit de lucht komt?! “We kunnen niet gaan rennen want het regent”, is een veelgehoord excuus maar niet voor Sina & Renata! Zelfs niet nu Renata gelukkig eindelijk herstellende is van een luchtweginfectie en Sina net begint met snotteren en kuchen. Kom met ons op pad, zet je zuidwester op en beleef in deze blog hoe we omgaan met een rondje regen!

Hardlopen en regen

Als je gaat hardlopen in de regen is het in het begin wel even slikken. Eenmaal op dreef merk je er weinig van. Met de kleding is het wel opletten. Als het regent, moet je je hardloopuitrusting daarop aanpassen. Technisch gezien, betekent dit dat je twee verschillende dingen in de gaten moet houden. Je kleding moet je beschermen tegen:

  • regen van buitenaf
  • zweet van de binnenkant

Als je je te warm kleedt, word je namelijk niet alleen nat van de regen, maar ook van je eigen transpiratie doordat je harder gaat zweten. Bovendien loop je zo ook nog eens het gevaar dat je het extra snel koud krijgt. Speciale regenjasjes zorgen voor voldoende ventilatie en voeren zweet af van de huid om te voorkomen dat je oververhit raakt.

Herinneren jullie je nog de film Singin’ in de rain uit 1952 met Gene Kelly? In een speciale scène springt en danst hij door de plassen water. Datzelfde deden wij twee gisteren soms ook. We hebben er nog net niet bij gezongen. Dat ging ook niet omdat alle focus lag bij ademhaling en techniek. Misschien maar beter ook…

En na het rennen, nog meer regen.
Maar nu van de douche!

In een lange duurloop geef je alles. Je lichaam wordt zwaar belast en pezen en spieren verkrampen. Door de regen waren we nat tot op het bot en als je dan stopt, koel je snel af. Sina begeleidde Renata nog een een stuk op weg naar huis alvorens zelf weer af te buigen richting sportschool. Voor ons alle twee gold om de natte sportspullen na thuiskomst zo snel mogelijk uit te trekken en linea recta onder de hete douche om spieren en pezen op te warmen en het lichaam te laten ontspannen.

En eten!

Ook is het zaak om de voorraad eiwitten aan te vullen. Tijdens het hardlopen verlies je met zweet ook elektrolyten (natrium, kalium, calcium en magnesium). Deze vullen we na een lange duurloop aan met een extra dosis Sina’s Sole. En natuurlijk moet ook de voorraad koolhydraten aangevuld worden. Twee lekkere volkoren boterhammen met pindakaas bijvoorbeeld.

Reacties (2):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.