Ren

In het Chinees betekent ren letterlijk mens. Het wordt geschreven als een eenvoudig teken van een poppetje met twee benen. In overdrachtelijke zin staat ren echter voor naastenliefde en goedheid in de betekenis van ‘het beste uit mensen halen’. En dat is precies wat ik doe als coach en trainer! Toen Renata mij als haar personal trainer koos had zij wel een doel, maar geen idee wat nodig zou zijn om daar te komen. In mijn coaching volg ik niet alleen het schema dat ik aanvankelijk heb opgesteld. Ik kijk hoe Renata erop reageert en houd in de gaten of ze niet soms in oude patronen wil terugvallen die destructief zijn om straks de finish in New York te halen. Het is een continu proces van initiëren, controleren en bijsturen.

Renata begon in februari dit jaar bij mij met als doel haar beenspieren te versterken en haar longinhoud te vergroten. Haar gewicht is inmiddels gedaald van 72,6 naar 60 kg en haar buikomvang is 14 cm minder. Niet alleen haar beenspieren, maar haar totale lichaam is door krachttraining sterker geworden. Ook haar conditie en longinhoud zijn door gerichte training in combinatie met voedingsadvies enorm verbeterd.

Hier zal Renata bij haar hardlooptraining veel profijt van hebben. De krachttrainingen hebben niet alleen haar spieren ontwikkeld, maar ook onevenwichtige en andere onderontwikkelde spiergroepen gecorrigeerd. Daardoor kan ze nu een efficiënte looptechniek aanleren en is de kans op blessures kleiner. Elke verbetering, hoe klein ook, heeft een grote invloed op het goed kunnen rennen van lange afstanden. Ook aan de romp stabiliteit wordt gewerkt zodat ze de juiste houding aanneemt en meer kracht kan zetten vanuit de heup.

Het menselijk lichaam is feitelijk gemaakt om lang en soepel te kunnen rennen. Onze voorouders in de prehistorie joegen urenlang achter wilde dieren aan om dat stukje vlees te kunnen bemachtigen. Dát leven, daar is ons lichaam op gebouwd. Qua anatomische mogelijkheden verschilt de moderne mens niet eens zo heel veel van een Neanderthaler. Alleen… we eten bewerkt voedsel, eten te veel ten opzichte van hoeveel we bewegen, zitten te lang en kweken dus geen spieren meer waardoor de meeste lichamen gewoon lui en traag zijn!

Renata was hierin geen uitzondering. Samen hebben we in de afgelopen maanden, stap voor stap, keihard gewerkt. En iedereen die Renata kent, ziet en merkt het verschil. Over een jaar is ze zo beweeglijk als een berggeit, let maar op!

Veranderen van levensstijl is eigenlijk niet meer dan gewoon houden van jezelf. Daar houd ík op mijn beurt weer van, om mensen optimaal te begeleiden in dit proces. Dit is waarom ik mijn werk als personal trainer en voedingscoach zo leuk vind. Hier doe ik ’t voor!

Reacties (4):

 1. Miep

  18 september 2016 at 09:32

  Geweldig..goed gedaan..
  Ik vind het een grote prestatie chapeau voor jou..

  Beantwoorden
 2. Henk

  18 september 2016 at 10:09

  Een diepere betekenis van Ren is ‘ontvangen’ (conception). En vanuit deze betekenis is er een sterke verwantschap met het lichaam. De Chinese filosofie spreekt dan van het Yin. Door het lichaam te trainen versterk je niet alleen je lijf maar verbreed je vooral het vermogen om al het goede in dit leven te ontvangen.

  Beantwoorden
  • Renata Chiaradia

   18 september 2016 at 11:08

   Ik was nieuwsgierig of je een reactie zou plaatsen en vind jouw aanvulling prachtig. Lichaam en geest in balans is een prachtige leidraad. Dankjewel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.