Play hard. Train harder.

(foto Mark Engelen)

Afgelopen week gingen we naar de musical De Marathon. De kaartjes waren een cadeautje van de collega’s van Renata ter ere van haar verjaardag in maart. Wat een geweldig cadeau! 

De Marathon is de theatervertaling van de gelijknamige succesfilm uit 2012. 42 Kilometer rennen in Rotterdam, dat is het ambitieuze plan van een bijzonder groepje heren: garagehouder Gerard en zijn werknemers Kees, Nico, Leo en een Turk met klompvoet Youssoef. Gerard verzwijgt een ziekte, Nico weet nog niet dat hij homo is en de reden van de marathon als uitdaging is een grote belastingschuld van 40.000 euro. Een sponsor zal dit ophoesten als de finish wordt gehaald. Zo niet, dan is de garage voor de sponsor. Alle mannen hebben hun eigen verhaal. Kees zit onder de plak van zijn strenggelovige vrouw, Leo ontdekt dat zijn vriendin terugvalt in haar rol van prostituee en Nico komt uit de kast en valt voor Ken uit de sportwinkel. Eigenlijk heel eenvoudig en daarmee tegelijk een prachtig drama over vriendschap.

Het verhaal

De musical De Marathon bevat een mooie balans tussen Rotterdamse humor en een soort subtiele melancholie in het persoonlijke leven van de lopers. Het levert drie hilarische uurtjes op met vele lachsalvo’s en in ieder geval bij Renata ook ontroering en natte ogen. Tenslotte krijgen we een inkijk in het leven van vier dikbuikige kerels die proberen een marathon te gaan rennen. En op het podium zien we capriolen die zich ook bij Sina in de sporthal hebben voorgedaan! Vooral de training met de loopbanden is zeer origineel. Als de vier mannen besluiten écht hard voor de marathon te gaan trainen, zien we iets moois ontluiken. In combinatie met de live-band op het podium maken de gezongen liedjes absoluut emoties los. De finish is drama pur sang. Gerard bezwijkt 300 meter vóór de finish aan zijn ziekte. Vanuit het ziekenhuis wordt hij uiteindelijk toch nog over de finish gereden in een stoel en ontvangt zo postuum zijn medaille. De garage is gered! Uitgelaten keerden we huiswaarts maar niet nadat Renata eerst plechtig aan Sina heeft moeten beloven om in ieder geval niet vóór de finish in New York de pijp uit te gaan!

Reacties (1):

  1. Guy van Grinsven

    4 juni 2017 at 09:14

    Laten van de belofte van Renata dan een visa versa van maken. ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.