Pin hawwers

Ik herinner het me nog goed. Het was 1987. Ik stond als medewerkster van Grey Advertising langs de lijn van de New York Marathon.
Wow wat een feest. Wat een enthousiasme. Al die lopers en toeschouwers… Neen, ik kon me niet voorstellen dat ik dit ooit zou willen doen. En over 42 dagen is het al zover. Lees mee hoe de training verloopt.

Stress

De herstart na de vakantie gaat niet helemaal lekker. Mijn longen zijn onrustig en de eerdere stootkuur prednison begin september heeft gewerkt maar niet volledig. In een bezoek aan de longarts afgelopen vrijdag werd besloten dat ik met afbouwend schema de komende drie weken nóg een kuur moet afwerken. 16 oktober terug voor weer een controle.

Met het toenemen van de kilometers bleken de huidige steunzolen niet goed genoeg. De veel te hoge ondersteuning onder de voetboog duwen de voeten ‘op hun kant’ waardoor ik veel te scheef ga lopen. Nu komende vrijdag nieuwe zolen.

Kortom, in de afgelopen weken was er veel gedoe rondom het hoofdmenu hardlopen. Dat leidt af en maakt onrustig.

Trainingsschema

In september heeft Sina zich met mij geconcentreerd op het doen toenemen van het aantal loopkilometers per week. Ik heb teruggerekend dat we nu in totaal zo’n 40 km per week lopen. En met voldoende heuvels op de route om het parcours in New York na te bootsen. Heuvels zijn niet mijn vriend. Elke keer als er ik een zie zeg ik nu tegen mezelf “ik ren jou omhoog en word sterker’. Mentaal helpt dat. Maar een gegeven moment – ondanks alle inspanning – zak ik op de helling toch weg in snelheid. Mijn rennen lijkt dan meer op joggen. Boven aangekomen duurt het even voordat ik me weer kan herpakken. Het is een understatement als ik zeg dat ik dat niet leuk vind!

Vanaf zaterdag 30 september tot en met 21 oktober worden de kilometrage en de loopduur opgevoerd. We gaan, zoals het er nu uitziet, door tot 36 km aan één stuk. De marathon is 42 kilometer en 195 meter. De laatste 6 km is ‘op karakter’. Welnu, ik hoop dat mijn voeten en benen dan netjes met mijn karakter meedoen!

De laatste week voor de marathon bouwen we af. Rust is belangrijk voor het herstel.

Pin hawwer

Pin hawwer is dialect voor doorzetter. Longarts Custers noemde me zo in het consult afgelopen vrijdag. Als jij wat in je hoofd haalt, dan doe je dat ook. En tegelijkertijd beken ik dat er soms momenten zijn in de marathontraining dat ik even niet tot mijn grens kan gaan. De redenen? Fysieke pijnen. Het hoofd dat zich tijdens het rennen gaat mengen met wat zich in mijn voeten afspeelt. De derrière van Sina zo’n 25 meter voor mij zien, en ik kan niet aanhaken. Iets willen zeggen, maar dat gaat niet omdat er geen lucht is. Aan het einde van de training opeens nóg zo’n heuvel waarvan je de moed in de schoenen zinkt.
Als je moe bent is elke molshoop een serieuze berg!

Ben ik een pin hawwer?
Ik begin elke training met enthousiasme en ook met een dosis irrealisme. Elite runners zoals Mary Keitany, Ghirmay Ghebreslassie en Elliott Kipchoge lopen zo soepel en maken zo’n mooie grote stappen… in mijn hoofd zie ik mij dat in mijn training ook doen. Dat de werkelijkheid toch anders is, maakt niet uit. Ik zet elke keer een persoonlijk record. Dit wordt nergens ter wereld vermeld en dat hoeft ook niet. Ik doe het en dat maakt me blij. Ja, ik ben een pin hawwer.  Sina trouwens ook! And that makes two!

Reacties (6):

 1. Yvonne

  24 september 2017 at 08:36

  Ik had het dialect woord voor doorzetter nog nooit gehoord … maar inderdaad dat ben jij/ dat zijn jullie zeer zeker. Ook mooi om aspecten van de voorbereiding te lezen die er ook bijhoren en die soms twijfel brengen. Even….. veel succes met de laatste fase van de voorbereiding en de laatste lootjes… mooie zondag gewenst

  Beantwoorden
 2. Linda

  24 september 2017 at 09:25

  Mooi verhaal. De twijfel en onzekerheden horen erbij. Jullie gaan de marathon uitrennen. Dat staat vast. Hou vast aan de lijn die is uitgezet. De finish is al bijna in zicht.

  Beantwoorden
 3. Raphuel

  24 september 2017 at 09:47

  Als je in 1987 langs de lijn hebt gestaan, dan heb je pap ook voorbij zien rennen! Dat was namelijk zijn New York Marathon 🙂

  Beantwoorden
 4. Guy van Grinsven

  24 september 2017 at 10:12

  Jullie waren al mijn pin-up girls ???

  Beantwoorden
 5. isabelle

  24 september 2017 at 11:50

  30 jaar later doe je zelf mee, een symbolisch positief teken !!!! Forza !!!!!

  Beantwoorden
 6. Elly

  24 september 2017 at 20:43

  Vreemd is dat wij nu wij ouder worden meer beseffen dat iedere gouden medaille niet in een keer gehaald wordt maar het resultaat behaald wordt door niet op te geven , met alles wat er bereikt wordt te weten dat hier hard voor gewerkt is(bloed zweet en tranen) letterlijk . dit om een droom waar te maken wens jullie succes ???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.