Nog maar ’n paar weken

Terwijl ik wist “mijn lijf is niet gebouwd om een marathon te lopen”, besloot ik juni 2016 dat ik de New York Marathon wilde lopen. Maar alleen als Sina mee zou gaan. Ik wist dat ik een goede trainer nodig had met verstand van zaken.
Verstand van de juiste trainingsopbouw, van voeding, spieren, pezen… en ook structuur. En op 5 november aanstaande is het dan zo ver.

Zo veel leuke dingen al gedaan
on our road to New York

In het afgelopen jaar hebben we al zoveel leuke dingen samen gedaan, dat ik soms vergat dat we aan het trainen waren voor een marathon. We hebben de Wilhelminatrappen in Landgraaf bestegen. Op de catwalk gestaan van de Venloop. De musical De Marathon bezocht. Geestige gesprekken gevoerd. Samen gebokst. En nieuwe voedingspatronen aanleren was ook spannend en leuk. Ik weet nu het verschil tussen een lunch en lunge! Ik ben dolblij dat ik deze stap heb gezet. Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd en ik weet ook heel zeker dat ik na de marathon van New York niet ga stoppen. Sina, je komt niet meer van me af 😉

And yet many more miles to run

En natuurlijk trainen we veel. Steeds meer. Elk weekend is er nu een lange duurloop, variërend van 2 tot 4 uur in lengte. De teller staat momenteel op 28 km en we trainen door tot 36 km. Die grens zal ergens in oktober gehaald worden. Door de week zijn er korte trainingen van 1 uur. Hierin variëren we. Een korte snelle loop, afgewisseld met intervaltraining, en training voor kracht, buik, rug…

De trainingen vragen van Sina veel maatwerk en schema-aanpassingen. Zoals afgelopen week, waarin ik het benauwd had.
Eigen schuld, want ik had mijn windjack niet aangetrokken toen we met warm weer, maar wél in de regen én met wind buiten zijn gaan rennen. Met als resultaat een beginnende luchtweginfectie en een stootkuur prednison.

Soorten trainingen

Vindingrijk als Sina is, is geen enkele training hetzelfde. Dat is nodig om het hele lichaam klaar te stomen voor die enorme prestatie van 42 km en 195 meter. En het is niet meer alleen een training voor mezelf.
Ook Sina zelf moet echt trainen om zich te voor te bereiden op de te leveren inspanning. Hieronder vind je een kleine selectie uit de vele soorten trainingen die we doen om klaar te zijn voor New York.

De duurloop

Binnen de duurloop heb je ook nog verschillen. Soms doen we een snelle duurloop (meestal tussen de 3 en 5 km), een duurloop op gemiddelde snelheid (meestal tussen de 5 en 12 km) en een langzame duurloop (vanaf 12 km). Het doel van de duurloop is het verbeteren van de conditie en het uithoudingsvermogen.

De hersteltraining

Deze training valt eigenlijk ook onder een duurloop. We lopen een aantal kilometers in een rustig tempo waardoor de spieren warm worden en het herstel van voorgaande trainingen bevorderd wordt.

De intervaltraining

Zoals afgelopen vrijdag op de loopband. 1 minuut op snelheid 10 km en dan 1 minuut op snelheid 8,5 km per uur. Door in verschillende tempo’s te lopen wordt je sneller. Aan het einde van de training gingen we heel even op snelheid 13 km per uur. Ik dacht dat ik van de band vloog en hield dit tempo dan ook maar heel even vol.

Krachttraining

Sina’s oefeningen zijn vooral gericht op core, buik en beenspieren.

Ander soort training

Af en toe staat er ook een andere soort training op het programma. Zoals achterstevoren lopen op de loopband. Dat is best griezelig. Balansoefeningen. Of touwtje springen. Hierdoor neemt de beweeglijkheid toe en worden spieren sterker en soepeler. De kans op blessures daalt en de stabiliteit neemt toe.

Het is inmiddels onze inschatting dat ik zo’n 5 à 6 uur nodig ga hebben om de marathon af te leggen. Sina zou het vele malen sneller kunnen, maar blijft naast mij in mijn tempo lopen. Daar maak ik me een beetje zorgen over, want dat is voor haar niet goed. Ik heb al eens gezegd dat ik het vanzelfsprekend zou vinden dat als ik te langzaam wordt – door de vele heuvels of door slechte weersomstandigheden – Sina mij los moet laten en in haar tempo moet doorgaan. Ik doe er in ieder geval alles aan om nog een beetje sneller te worden. Oók omdat als je de marathon onder de 5 uur rent, je een vermelding krijgt in de New York Times! Sina en ik frontpage in The Big Apple. Ach, met dromen is ook niks mis.

Reacties (6):

 1. Yvonne

  10 september 2017 at 08:25

  Wat een avontuur! Interessant over de verschillende trainingen. Fijne zondag, Renata !

  Beantwoorden
 2. Guy van Grinsven

  10 september 2017 at 08:51

  Ik denk dat de volgende orkaan Renata gaat heten!

  Beantwoorden
  • Hans

   10 september 2017 at 09:12

   Dan komt daarna logischerwijs Sina!! Als je het alfabetisch lexicografisch aanpakt.

   Beantwoorden
 3. Roger der Linden

  10 september 2017 at 11:19

  Je zult er wellicht niet staan maar je verdient die voorpagina op 6 november zeker!

  Beantwoorden
 4. Annelies

  10 september 2017 at 14:02

  Super, Renata. Wat een doorzettingsvermogen. Ik volg jullie met veel belangstelling en kijk uit naar november.

  Beantwoorden
 5. isabelle

  10 september 2017 at 14:52

  het is inderdaad niet meer zover, maar met jullie uithoudingsvermogen “schaffen” jullie dat vast en zeker !!!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.