Mileage matters

Als je een tweedehands auto wilt kopen, dan ’t liefst eentje met zo min mogelijk mileage of km’s op te teller. Bij de voorbereiding op een marathon geldt het tegenovergestelde. Graag juist zoveel mogelijk mileage of kilometers in de benen!

Sinds kort voert trainer Sina de kilometrage in onze trainingen op. Afgelopen vrijdag rende ik mijn langste afstand tot nu toe, 12.06 km! Voor iemand die niet hardloopt is het  moeilijk voor te stellen wat voor een groot plezier ik beleef aan steeds verder en harder leren hardlopen!

Zin om ’t gaspedaal in te drukken

Bij de start van elke duurloop ben ik een beetje zenuwachtig. Kan ik ’t nog wel, dat hardlopen, vraag ik me dan stilletjes af. Met de eerste kilometer schoon aan de haak maakt zenuwachtigheid plaats voor vertrouwen en zelfs overmoed. Ik heb er zin in en begin ongemerkt meer op ’t gaspedaal te drukken en mijn snelheid te verhogen. Ik voel me vrij, ontwijk een kuil in de straat, spring over een plasje water… of juist er midden in. Een glimlach op mijn gezicht! Gelukkig trapt Sina op de rem, want anders zou ik al vrij snel uitgeput zijn en de eindstreep van een lange duurloop nooit halen. Tempo houden is mij in deze fase van mijn hardlopen nog vreemd.

Het hoofd leeg

Hardlopen is letten op heel veel dingen tegelijk. Loophouding. Snelheid. Ademhaling. Techniek… Even geen tijd of aandacht voor zorgen of andere dagelijkse beslommeringen die zich hebben voorgedaan. En natuurlijk is er ook nog de omgeving waarin we lopen. Door stad en land. Op de verharde weg en straks in het voorjaar ook weer op onverharde paden door de velden. Genieten. Genieten ook van de gesprekken die ontstaan tijdens het lopen. Vluchtige mededelingen, soms ook meer diepgaand.

Altijd anders

Lange duurlopen in een rustiger tempo worden afgewisseld met kortere duurlopen in een hoger tempo. Ook hier gaat de vergelijking met een auto op. Een nieuwe auto moest je vroeger ‘inrijden’. Korte stukken vol gas steeds afwisselen met langere stukken in een gelijk tempo. Anders kreeg je zo’n slome auto die niet optrok! Welnu: met benen is het niet anders.

Overigens heb ik met de variant ‘korte duurloop – hoger tempo’ nog best wel wat problemen en zak ik steeds weg. Ondanks mijn Italiaanse afkomst ben ik geen Ferrari, eerder een John Deere-tractor. Het doel is dus om die tractormotor in mijn benen verder op te voeren.
Training does it. Elke week een beetje meer, een beetje verder… een tikkeltje sneller.

Ik kijk nu alweer uit naar morgenvroeg. Dan is er weer een lange duurloop gepland met heel veel bergop. Pittig. Net als straks in New York!

Reacties (5):

 1. Guy van Grinsven

  26 februari 2017 at 08:24

  Deer Renata
  Wat is dat nu? Geen Ferrari zeg je? Als ik lees hoe handig je de hindernissen nu al neemt danwel ontwijkt op een manier en met een souplesse zoals een jonge hinde (deer) dat doet, zal een echte ‘deer hunter’ moeite genoeg hebben je straks te volgen! Een Ferrari kan alleen maar hard op een strak geasfalteerde snelweg en een ‘deer’ kan dat overal!
  Liefs
  John ?

  Beantwoorden
 2. Raphuel

  26 februari 2017 at 08:27

  John Deere? Dan op z’n minst Lamborghini, die zijn namelijk gestart met het bouwen van tractoren, en bouwden later pas sportauto’s. En in dat geval zit je precies op schema, misschien nu nog een Lamborghini tractor, over een paar maanden een tweedehands Miura, en na de zomer een nieuwe Aventador?

  Beantwoorden
 3. Roger der Linden

  26 februari 2017 at 12:07

  Kunnen we de trainingen ook ergens volgen op een lopersplatform als Strava, Runkeeper, Garmin Connect, enz?

  Beantwoorden
  • Renata Chiaradia

   26 februari 2017 at 16:23

   Hallo Roger, ik heb mijn TomTom horloge (nog) niet gekoppeld aan ern lopersplatform. Met alle plezier zal ik je de training van morgen persoonlijk doorsturen.

   Beantwoorden
   • Roger van der Linden

    27 februari 2017 at 08:02

    Ik zou een forum zeker overwegen. Het is leuk om met andere sporters in contact te zijn, je kunt ervan leren en je raakt nóg meer gemotiveerd, voorzover dat nog zou kunnen 😉
    Op dit moment lijkt Strava het populairst te zijn onder de mensen die serieus werk maken van hun training. Ik zie de uitnodiging wel verschijnen 😉

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.