Marathon: ik kan het niet alleen

De marathon van New York City is dan wel mijn einddoel, de weg er naar toe is zeker 90% van al het werk. In deze blog gaat het over de voorbereiding, de hobbels die zich voor doen en de mensen die mij helpen. 

Hardlopen is puur. Ik moet het echt helemaal alleen doen. Ik kan me achter niets en niemand verschuilen. Ren ik niet óf niet hard genoeg, dan kom ik niet óf onvoldoende snel vooruit. Er is geen fiets waar ik op kan zitten, geen bal waar ik achter aan kan lopen…

Mijn ‘hardloophulptroepen’

Keerzijde is dat hardlopen één van de sporten is waarbij je snel geblesseerd raakt. Ik moet niet alleen goed naar mijn lijf luisteren, ik moet het ook goed (laten) verzorgen. In deze blog stel ik jullie ‘mijn ‘hardloophulptroepen’ voor!

Mijn gids, toeverlaat én steunpilaar is natuurlijk personal trainer Sina. Zij leert mij de structuur, de verantwoordelijkheid, de discipline en helpt mij een gezonde levensstijl te ontwikkelen om mijn gezondheid te bevorderen. Heel eerlijk, zonder haar was ik nooit op het idee gekomen om überhaupt een marathon te willen rennen. Sina heeft ‘t er nooit met mij over gehad. Tegelijkertijd waren het haar enthousiasme en diversiteit die mij de inspiratie gaven tot deze ontdekkingstocht.
Van krachttraining, conditie opbouwen, boksen tot… uiteindelijk de loopband.

Ja, ik heb astma.  Ik krijg soms geen lucht. Ik hijg, hoest en proest. Op de lagere school brachten klasgenootjes mij naar huis en op mijn werk moesten mijn collega’s mij soms  ondersteunen als het even niet lukte.
Ziek thuis ? Liever niet! Dát heeft van mij die vechter gemaakt die ik ben en in die strijd was en is mijn longarts mijn grootste steun en toeverlaat. Frans Custers van Zuyderland in Heerlen, is zelf totaal niet sportief en zorgt er voor dat ik het komende jaar door een andere longarts, tevens sportarts begeleid ga worden. Misschien moet ik daarvoor naar Rotterdam, Utrecht of Amsterdam. Dat heb ik er graag voor over.

En dan is er de ademtherapeut. Ik kamp al 54 jaar met kortademigheid en daardoor zijn alle spieren in nek, hals en middenrif letterlijk verkort. Alles wat ik doe, doe ik met opgetrokken schouders. René Alofs in Vilt is gespecialiseerd Ademtherapeut en helpt mij sinds kort via manuele therapie en actieve loopoefeningen letterlijk bij mijn ademtocht. Net als overigens acupuncturist Henk Vanderlyde, alias de prikker die met zijn naaldjes én Chinese levenswijsheid voor de juiste flow zorgt in body en mind.

En dan is er nog de manuele therapeut. Want meer dan 40 jaar niet sporten betekent dat de core van mijn lichaam – dat zijn alle spieren die van de schouders tot het bekken lopen – nogal rigide zijn. En als deze spieren tijdens het hardlopen onvoldoende aanspannen, is het grondcontact langer en kost het hardlopen me te veel energie. Zo haal ik moeilijk de finish van een marathon. En dan vergeet ik mijn vrienden die ik nu al enthousiast eindeloos kan vermoeien met ‘mijn’ verhalen over de ‘marathon der marathons’ die… ik nog moet gaan rennen!

Ik doe het zelf, maar niet alleen!

Ik denk inmiddels te weten hoeveel ik ongeveer van mijn lichaam vraag en ga vragen als ik train voor de NYC marathon. Al rek en strek ik nog zo goed, de smeerseltjes zijn nu al niet meer aan te slepen en er liggen inmiddels meer ice packs in de diepvriezer dan eten… Ik heb de kundige hulptroepen nodig om mij aan het lopen te houden. Ik ben trots op jullie en tegelijkertijd ook nederig en dankbaar! Trainen voor de marathon is controle loslaten. Ik heb alleen het doel gekozen maar kan niet alleen de weg er naar toe bepalen. Dát is een uitdaging voor mij én ook een ontdekkingstocht. In mijn vak communicatie ben ik ‘in control’, hier moet ik het loslaten en vertrouw ik op mijn hulptroepen.

Alleen zó ga ik met zo min mogelijk energie én maximaal plezier, fit en gezond de finish halen!

 

Reacties (8):

 1. Miep

  25 september 2016 at 08:21

  Renata..geweldig..
  Fijn dat je zo,n doorzetter bent,het zal je dan ook zeker gaan lukken.

  De voorbereidingen zijn heel belangrijk en het is dan ook fijn te horen en te zien dat je die zeer serieus neemt.
  Ik wens jou en je team een fijne tijd toe,hopende dat je droom werkelijkheid gaat worden..xMiep

  Beantwoorden
 2. Guy van Grinsven

  25 september 2016 at 08:53

  Niet alleen Frans en Rene geven jou meer lucht, Henk de ‘prikker’ jou prikkels, de manuele therapeut jou voeten en Sina jou de weg leert, het is 100% Renata die het zal doen! En als jij zegt “zal”, dan betekent dat ook “zal” en zal iedere ingeroepen hulptroep ook het maximale aan ondersteuning geven! Door jouw karakter en uitstraling leer jij je hulptroepen net zo goed iets! Alles kan tot het tegendeel bewezen is ! En in deze zaak is de winnaar nu al bekend, daar hoef je eigenlijk die marathon in NYC niet eens voor te lopen! Proficiat Renata?

  Beantwoorden
 3. Angelien

  25 september 2016 at 09:19

  SUPER Renate !!!! Ga zo door…….hou vol………

  Beantwoorden
 4. Hans Jongen

  25 september 2016 at 10:04

  Zie ik mijn naam, emailadres en website-adres vermeld staan onder de lege “comment” ruimte! Dan kan ik niet anders dan commentaar geven. En dat doe ik graag. Als ik jullie twee, jij en Sina, ’s morgens in alle vroegte te keer zie gaan met gewichten, rare sprongen, roeien, huppelen, en vooral ook veel praten, dan kan ik al met verbazing en bewondering kijken hoe jullie dat fiksen. Sina heb ik al eens een doorbijtertje genoemd. Ik denk dat er een tweede bijgekomen is.
  En natuurlijk wens ik jullie alle succes. Waar ik niet aan twijfel.

  Beantwoorden
 5. Sander Verhulst

  25 september 2016 at 21:21

  Wow, wat een gaaf doel. En zoals ik van je gewend bent laat je bijzonder weinig aan het toeval over. Mocht je in Amsterdam zijn, de koffie (thee of watertje) staan klaar.

  Beantwoorden
 6. pluis jacques

  27 september 2016 at 17:43

  bewondering in alles.

  Beantwoorden
 7. Karin de Bie

  29 september 2016 at 20:15

  Super om te lezen! Uit ervaring weet ik dat de weg lang, leerzaam en leuk zal zijn!! Als het lopen net zo veel plezier geeft als jouw blogs nu al uitstralen komt het helemaal goed!!

  Beantwoorden
  • Renata Chiaradia

   29 september 2016 at 20:28

   Geweldig Karin. Jij bent voor mij een voorbeeld. En jouw enthousiasme in ons gesprek waren hartverwarmend.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.