Ik heb hard getraind, dus ik heb iets lekkers verdiend…

We trainen allemaal met een bepaald doel, waaronder vaak een gezond (en als het even kan een strak) lichaam. Op de juiste manier trainen is hiervoor belangrijk, maar nog belangrijker is de juiste voeding.

Je conditie en gezondheid hebben niet alleen baat bij fitnesstraining, maar vooral bij de juiste voeding!

Je kent het wel: je hebt net met pijn en moeite een zware training volbracht, waar je misschien in eerste instantie ook nog eens geen zin in had… Vervolgens doe je het positieve effect teniet door jezelf na de training te belonen met een post-workout verwennerij.

De training (of die nu wel of niet intensief was) wordt door velen gebruikt als een excuus om daarna te eten waar we zin in hebben. Want ‘we’ hebben immers hard getraind en veel calorieën verbruikt! Als er iemand iets lekkers verdiend heeft, ben jij het dus wel, toch? Of toch niet… Wat namelijk vaak onderschat wordt, is dat dit beloningsgedrag kan leiden tot structureel te veel eten. Daardoor kun je in een situatie belanden waarin je uiteindelijk méér eet dan wat je daadwerkelijk aan calorieën hebt verbrand.
Door het overschatten van het aantal verbrande calorieën bij een training en het onderschatten van het aantal calorieën van de “verdiende” post-workout snack, eten we meer dan nodig. Daardoor krijg je niet dat gezondere, strakkere lijf, maar stijgt juist je vetpercentage!

Helemaal niets eten na de training dan maar? Zeker niet! Een gezonde post-workout maaltijd of tussendoortje zou je lichaam weer moeten voorzien van voldoende energievoorraad (door middel van koolhydraten) en je spieren moeten laten herstellen en groeien (door de inname van eiwitten). Zorg dat je deze twee componenten in je snack verwerkt en je lichaam zal je dankbaar zijn!

De keuzes die je in je leven maakt op het gebied van gezondheid en levensstijl hebben vele jaren later nog een belangrijk effect. Welke keuze maak jij?

Reacties (1):

  1. Guy van Grinsven

    9 april 2017 at 10:16

    Mijn keuze nu? Lekker ontbijten na een heeeeeeerlijke avond met twee topsportvrouwen die ik gelukkig wél heb zien snoepen???

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.