Hoe voorkom je kniepijn?

Veel hardlopers krijgen ze: knieblessures. De knieën (knie- en kruisbanden, kapselaanhechtingen en meniscus) hebben het namelijk zwaar te verduren tijdens het hardlopen. Bij elke pas moeten ze twee à drie keer je lichaamsgewicht opvangen. Dat zijn heel wat schokken die ze moeten verduren, en daardoor willen ze wel eens gaan protesteren! Voorkomen is  beter dan genezen. Ik deel graag een aantal aspecten waar je op kunt letten bij het hardlopen om de kans op knieklachten te voorkomen.

6 tips om kniepijn te voorkomen

1. Zorg op de eerste plaats voor een gezond lichaamsgewicht, zodat de schokken niet te zwaar worden voor je knieën.

2. Kies de juiste schoenen met goede demping en eventuele correctie. Maar let op: loop niet altijd op schoenen die alles corrigeren. Je wil juist juist stimuleren dat de spieren en pezen die zwak zijn zich versterken.

3. Zorg voor krachttraining, zodat de spieren, banden en pezen rondom de knie stevig genoeg zijn. Train je core voor een mooie loophouding. Een juiste techniek is belangrijk om blessures te voorkomen. Weet je niet of je techniek juist is? Laat het door een goede trainer nakijken en eventueel corrigeren.

4. Naast krachttraining is ook balans en coördinatie belangrijk. Vergeet ook zeker de rek- en strekoefeningen niet. Hiermee hou je de spieren lang en soepel.

5. Verhoog je pasritme. Veel hardlopers lopen met een te laag pasritme. Hoe lager je pasritme, hoe groter de piekbelasting tijdens landing, met alle gevolgen van dien. Het ideale pasritme is 170-180 stappen per minuut. Je ritme verhogen helpt niet alleen kniepijn voorkomen, je gaat er efficiënter en veerkrachtiger door lopen! Een win-win-situatie dus.

6.  Tot slot is een geleidelijk opbouwend schema van belang. Je spieren en pezen kunnen zo wennen aan de kilometers. Ook hierbij kan een trainer jou helpen. Want blessurevrij kunnen genieten van het hardlopen, dat willen we toch allemaal!

 

Reacties (1):

  1. Guy van Grinsven

    5 februari 2017 at 09:30

    Pfff..dat zijn dan in 4,5 uur (jullie streeftijd) x180 (stappen) x60 minuten= 48.600 :2 = 24.300 belastingen per knie!!! En dat op een zondagochtendje…..
    Ja, dat moet goed in elkaar zitten, dat scharniertje inderdaad!??

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.