Het verschil tussen trainen en bewegen

Mijn blog Triangel van succes heeft veel reacties losgemaakt. Ik en trainer Sina hebben o.a. te horen gekregen: “Misschien verg je wel te veel van jezelf”. “Beter om de marathon pas in 2018 te rennen”. “Ken je grens, Renata”. Mijn hemel, ik was er echt een beetje van onder de indruk. Mijn blog was helemaal anders begrepen dan ik had bedoeld!

Vandaag neem ik jullie mee in het verschil tussen trainen en bewegen. Want als je vooruit wilt komen, dan doet dat nu eenmaal soms een beetje pijn. En in een training zijn dipjes nu eenmaal nodig om de vele hoogtepunten die er ook echt zijn, volop te kunnen vieren!

Mijn comfortzone achter me laten

Bij bewegen verbrand ik wel calorieën, maar ik geef mijn lichaam geen reden om beter te worden op het gebied van kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen. Beter in beweging zijn dan stil zitten, natuurlijk, maar ik wil nu eenmaal resultaat boeken. Want ik wil die marathon in New York rennen, ervan genieten én de finish halen! Bij training bereik ik in tegenstelling tot alleen bewegen, wél resultaten en boekt mijn lichaam fysiek vooruitgang. O.a. doordat ik mijn spieren zwaarder belast dan ooit tevoren.

Doelen bereiken

Als ik ga trainen heeft dat een doel: ik wil graag de finish in Central Park halen en de hele 42 km en 195 meter genieten van het lopen. Elke individuele training die coach Sina met mij doet moet dan ook een subdoel hebben, dat naar dat grote einddoel – de marathon in New York – leidt. Zonder haar kennis en structuur zou ik nergens komen. Net als vele andere mensen zou ik trainen om het trainen, afdwalen van het doel en eigenlijk maar wat ‘aanklooien’.

Training is gereedschap

Inmiddels train ik vier en soms vijf keer in de week.

Behalve een korte en een lange duurloop, omvat de training ook:

 • Meer kracht
 • Mijn lichaam beter belastbaar maken
 • Meer spiermassa
 • Betere conditie
 • Minder vetmassa
 • Betere gezondheid
 • Voedingsadvies
 • Ademhaling
 • Stressmanagement

Stimulerende prikkels

Een training is dus feitelijk een prikkel, maar net als bij elke andere prikkel: op een gegeven moment reageert mijn lichaam er niet meer op. Mijn lijf raakt gewend aan de routine en ik stagneer omdat ik er geen moeite meer voor hoef te doen om de les van trainer Sina vol te houden. Pas wanneer zij nieuwe prikkels inbouwt, zal mijn lichaam zich weer verder aanpassen én groeien. En geloof me, trainer Sina wacht echt niet af totdat mijn lichaam geen moeite meer hoeft te doen. Ze is me nog steeds minimaal vier stappen voor…

En zoals ik beschreef in Triangel van succes, beland ik soms wel eens op een plateau en lijkt het alsof even niets echt goed lukt. Maar er zit nog steeds een prima stijgende lijn in. Ik kan nog steeds verder rennen. Ik ren sneller. En met nog steeds heel veel plezier. Op 1e Pinksterdag is de eerste duurloop van 3 uur gepland met als doel 20 kilometer! Zal ik klaar zijn voor de halve marathon van Roosendaal op 25 juni? Vast wel!

In de tussentijd ben ik met mijn kleine teen naar de dokter moeten gaan. Deze teen ‘ligt achter’ en bij veel lopen of rennen ontstaat frictie. Het arme ding is helemaal blauw, maar door af te tapen gaat ook dit euvel over. En samen met mijn longverpleegkundige heb ik de medicatie nog eens onder de loep genomen en aangescherpt. Ik merkte met het warme weer van de afgelopen dagen dat ik mijn ademhaling soms niet goed onder controle had. En de huisarts alsook de verpleegkundige zijn nog steeds net zo enthousiast als ik en Sina. Dus lieve lezer, maak je geen zorgen over mij. Het komt allemaal goed. Dromen, denken, durven, doen en vooral… doorpakken!

Fijne zondag

Reacties (2):

 1. Guy van Grinsven

  28 mei 2017 at 08:57

  En zo is dat….! Gelukkig dat je ook op andere momenten ook nog van het leven weet te genieten! Santé met dat rode luizenbloedsapje!

  Beantwoorden
 2. Donna

  28 mei 2017 at 09:37

  Renate alle succes in de wereld, jij bent n echte doorzetter en met Sina aan je zijde gaat dit zeker lukken. Ik duim voor jullie. Hoop dat je net zo van de Marathon musical genoten hebt als ik?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.