Eetlust… of levenslust

Om goed te kunnen presteren is goede voeding essentieel. Maar we voeden te weinig en vullen te veel! Met alle gevolgen van dien voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn.

 ‘Lekker eten en drinken’ is niet meer weg te denken als we een feestje hebben of een gezellig avondje met vrienden doorbrengen. We eten dan wat we lekker vinden. We vullen ons lichaam met ‘lekker’, maar ‘lekker’ is vaak ook ‘leeg’ eten. Eten zonder voedingsstoffen. We vergeten soms waar eten voor bedoeld is: voeden!

Het woord zegt het eigenlijk al. Voeden betekent het lichaam voorzien van alle stoffen die het nodig heeft om te kunnen functioneren. Zoals een auto op benzine rijdt, zo functioneert de mens op voeding. We voeden ons met brandstoffen, beschermstoffen en bouwstoffen. Dit geldt voor iedereen, maar zeer zeker voor sporters. Veel langeafstandslopers komen veel te snel de man met de hamer tegen omdat ze niet genoeg brandstof in hun lichaam hebben.

Food > fit > fun

Brandstoffen zijn nodig zodat we energie hebben om te kunnen bewegen, ademen en nadenken. Beschermstoffen houden je lichaam gezond en onderhouden het immuunsysteem dat op zijn beurt bacteriën en virussen uit je lichaam weert. Bouwstoffen zijn nodig om nieuwe cellen aan te maken. Toen Renata met mij begon te sporten was het belangrijk dat ze haar spiermassa verhoogde en haar conditie verbeterde. Daarvoor heeft zij haar voeding moeten aanpassen, want zonder de juiste bouwstoffen (eiwitten) kunnen spieren niet groeien. Door weerstandstraining ontstaan kleine scheurtjes in de spiervezels. Tijdens rust in combinatie met de juiste hoeveelheid eiwitten kunnen deze scheurtjes herstellen waarbij aanpassing van de spieren plaatsvindt. Dit leidt tot extra spiermassa en -kracht.

Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kwark, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.
De dagelijkse hoeveelheid aan eiwitten die een duursporter (marathonloper) nodig heeft is 1,2 tot 1,4 gr. eiwit per kg lichaamsgewicht.

Nu Renata zich richt op het uitlopen van een marathon dient haar basisvoeding te bestaan uit koolhydraten. Een duursporter gebruikt vooral koolhydraten als brandstof en op het moment dat de voorraad koolhydraten in je lichaam opraakt, schakelt het lichaam over op de brandstof die dan nog wel aanwezig is, namelijk het opgeslagen vet in je lichaam. Vet is echter een mindere kwaliteit brandstof dan koolhydraten. Dat betekent dat er snel een enorm vermoeidheidsgevoel ontstaat en je aanmerkelijk terugzakt in snelheid. Een duursporter zal ongeveer 50 tot 60% van zijn voeding aan koolhydraten moeten innemen. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld volkoren brood, zoete aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten en quinoa.

Wat gebeurt er als je te weinig óf
verkeerde voedingstoffen binnenkrijgt?

Dan werkt het net zo simpel als wanneer je benzine tankt in een dieselauto: dan rijd je de motor kapot! Ons gefabriceerd eten, dat is alles wat in pakjes en zakjes komt, is eten waar nog maar heel weinig voedingsstoffen in zitten. Het lichaam gaat dan protesteren! We krijgen allerlei klachten, darmklachten, maagpijn, vermoeidheid, energieloos, huidproblemen, broze nagels, haaruitval etc. Zo kunnen puistjes, huiduitslag, eczeem, jicht en ook soms een astma-aanval een reactie zijn op wat je (verkeerd) eet.

Mijn inspiratie om van sport en voeding mijn vak te maken is omdat ik anderen wil helpen het beste uit zichzelf te halen. Zich gezond voelen. Energievol, lekker in hun vel, trots op hun lichaam. Van mijn passie heb ik mijn beroep gemaakt: mensen begeleiden met sporten en het creëren/continueren van een gezonde leefstijl. De in deze blog genoemde hoeveelheden en percentages zijn heel persoonlijk. Wil je weten wat voor jou de juiste voeding is, dan adviseer ik je een persoonlijke meting, want ieder lichaam is nu eenmaal anders.

Reacties (4):

 1. Linda Chiaradia

  2 oktober 2016 at 09:06

  Ik kijk inmiddels uit naar jullie blog. Ik vind het ongelofelijk hoe jullie weer iedere keer zo’n leuk en interessant onderwerp kunnen bedenken. Voor iedereen valt hier bruikbare informatie uit te halen. Ik leer iedere zondag weer war bij. De weg die jullie bewandelen is fascinerend. Nog maar 7 dagen dan is het weer zondag

  Beantwoorden
 2. Evelien

  2 oktober 2016 at 09:21

  Die scheurtjes in de spieren kunnnen me aardig opspelen, maar het is voor een goed doel. De manier waarop Sina je traint is intensief, leuk en gevarieerd en…..bijzonder is dat Sina, ondanks haar tijdelijke handicap, even intensief mee doet. Tja en als je dan tegenover iemand staat die nog maar pas haar heup heeft gebroken dan wil je natuurlijk niet onder doen tijdens de training. Hoe zwaar het ook is, ik verheug me altijd weerop de volgende training. Renata het gaat je lukken. NY here she comes….

  Beantwoorden
 3. Olaf Durlinger

  3 oktober 2016 at 15:20

  Weer een interessant onderwerp: eten !! Ik “was” wat je noemt een lekkere eter. De aanhalingstekens staan er trouwens niet voor niks. Nog steeds zijn er momenten waarvan ik achteraf denk: was dat nou nodig geweest ? Maar ondertussen ga ik wel bewuster met eten om. En leer ik nog vaker dat lekker eten en voedzaam eten goed samen gaan. Wellicht wordt in jouw artikel, Sina, onbewust er teveel aandacht op gelegd dat lekker eten ook vaak leeg is, ofwel dat voedzaam niet lekker kan zijn. Terwijl jij mij juist het tegenovergestelde hebt laten zien. Lekker, voedzaam eten bestaat !!

  Beantwoorden
  • Sina Pellegrom

   4 oktober 2016 at 11:37

   Bedankt Olaf dat je dit aankaart, want gezond en voedzaam eten kan zeker lekker zijn!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.