Bezoek aan de dokter

En weer een afspraak bij longarts Simone van Haarlem, St. Antonius ziekenhuis Utrecht. “Hoe gaat het met je?”, vroeg ze. “Ik kan al 28 km hardlopen!” was mijn eerste antwoord.

Tja, waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over…

Waar gaat zo’n ziekenhuiscontrole nu over?

Alvorens bij de dokter naar binnen te gaan, heb ik van tevoren een longfunctieonderzoek gehad.

De zogeheten spirometrie is een functionele test van de longen. Gemeten wordt de zogenaamde geforceerde vitale capaciteit (FVC – Forced Vital Capacity). Simpel gezegd: hoe meer lucht ik kan uitblazen, hoe beter. Na de eerste ronde blazen, krijg ik een kortwerkende luchtwegverwijder toegediend en moet ik weer blazen. Zo kan de longcapaciteit vóór en na de medicijninname vergeleken worden. Als er een verschil is, kan de longarts door een andere medicijnencombinatie proberen de longfunctie nog verder te verbeteren.

Uitslag spirometrie

De testuitslag deze keer was vrijwel identiek aan die van drie maanden geleden.

Toen had ik al 11% méér capaciteit dan de keer daarvoor. Een formidabele verbetering! De laborant zag wel dat ik nu een fractie minder longinhoud had maar noemde dit verwaarloosbaar.

Ook met de longlaborant ging het gesprek vervolgens over mijn deelname aan de marathon van New York. Ik krijg hierover zo’n positieve reacties dat ik ook vrijwel over niets anders meer kan en wil praten! Gelukkig vond de laborant het oprecht leuk. Ze was zelf ook een hardloper.

En dan bij de dokter binnen

Simone van Haarlem haalt haar patiënten zelf op en roept keihard door de gang “Mevrouw Chiaradia”. Ik popel om naar binnen te gaan en was al opgesprongen toen ik haar haar kantoor uit zag komen. “Hier ben ik, dokter” riep ik terwijl ik snel haar kant op kwam. Eenmaal binnen kwam het verhaal meteen op mijn prestatie van die 28 km. Fantastisch vond de dokter het. En ík was er trots op dat de dokter de moeite had genomen om uitgebreid naar mijn film te kijken die Guy van Grinsven had gemaakt tijdens de halve marathon van Roosendaal! Natuurlijk had ik de medaille meegenomen en die werd uitgebreid bewonderd. Simone van Haarlem was vroeger zelf hockeyster in het Nationaal Nederlands elftal en is nog steeds heel sportief. Ze doet ook aan hardlopen. De dokter kijkt gespannen naar de spirometrie-test en neemt uitvoerig met mij alle medicijnen door en vraagt hoe ik me voel tijdens het hardlopen. Op basis van de test blijkt dat ik inderdaad optimaal ben ingesteld, maar omdat ik vooral tijdens het rennen toch nog benauwd kan worden en ook de afgelopen tijd regelmatig vieze slijm ophoest, krijg ik er nog een ander soort ontstekingsremmer bij.


Na een consult van meer dan 30 minuten nemen we hartelijk afscheid van elkaar. Ik beloof de dokter dat ik haar de uitgave van Runner’s World oktober bezorg waarin een 4-pagina artikel staat over Sina en mij. En we maken een nieuwe afspraak voor ná de marathon in november. Ik beloof dat ik mét de medaille haar kantoor zal binnen wandelen. Als je dat maar weet! zegt Simone en ze lacht terwijl ze me naar de afsprakenbalie begeleidt. Als ik klaar ben, roep ik de dokter in een overvolle wachtzaal nog na “Begin september kan ik al meer dan 30km hardlopen”!

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Guy van Grinsven.

Reacties (3):

 1. Guy van Grinsven

  20 augustus 2017 at 08:41

  Een heel leuk en voorall oprecht mooi mens, die dokter Simone van Haarlem. Stel voor dat je na de marathon van NYC de trein pakt naar Amsterdam-zuid en dan vooraf aan het consult even naar Utrecht ‘runt’. Hoef je beslist niet meer te blazen daar!???

  Beantwoorden
 2. Miep

  20 augustus 2017 at 09:41

  Wat een leuke complimenten..!
  Ja Renata ik ben trots op je inzet,ik wens je dan ook alle succes toe.
  Samen met Sina is het fijn om terug maar vooral naar voren te kijken, naar jullie grote avontuur.
  Lieve groeten Miep.

  Beantwoorden
 3. Elly kersten

  21 augustus 2017 at 06:30

  Mooi om te lezen hoe jij jou leven zo in een andere richting hebt gebracht een weg gezocht om welke reden dan ook en gevonden hebt , dat jij dan precies de juiste mensen om jou heen hebt verzameld geweldig petje af ook voor Sina heel sterk, dit is zo inspirerend ???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.