Sint Antonius is de patroonheilige van de verloren voorwerpen, vrouwen en ook patroon tegen schipbreuk – letterlijk en figuurlijk! Het kan dan ook geen toeval zijn dat ik mij maandagochtend 24 oktober om 7:30u meld aan de poort van het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. Ik zoek iets in dit aaibare hospitaal, gelegen achter de Wall aan de A2 bij Utrecht.

Vandaag ontmoet ik dokter Simone van Haarlem, longarts en voormalig hockeyinternational. Zij heeft zich gespecialiseerd in sportgerelateerde longklachten en inspanningsfysiologie. In deze hoedanigheid heeft ze mee aan de basis van de nieuwe afdeling sportgeneeskunde gestaan. Sportartsen, sportfysiotherapeuten, diëtiste en longafdeling zitten daar bij elkaar. Het is the place to be voor topsporters met astma, maar ze richten zich ook nadrukkelijk op de recreatieve sporter zoals ik. Ik wil het beste uit mezelf halen in de voorbereiding op de marathon. Het is dan ook niet voor niets dat ik samen met longarts Frank Custers in Heerlen, dokter Van Haarlem heb gekozen om mij het komende jaar te begeleiden. Zenuwachtig en ook kortademig omdat ik al 24 uur geen medicijnen mocht gebruiken, kom ik aan.

Eerst wacht mij een uitgebreid longfunctieonderzoek. Blazen en nog eens blazen. Ik was al kortademig en dat wordt er niet beter op. Gelukkig mag ik op een gegeven moment puffen met de snelwerkende luchtwegverwijder Ventolin. Lucht dat even op! Het blazen gaat daarna veel beter. Maar liefst 10% beter! Met de laborant maak ik een kort praatje. Ze wil weten of ik een sporter ben. Trots vertel ik over ‘mijn’ marathon. “Je ziet er niet echt uit als een topsporter”, hoor ik haar zeggen. Ze heeft gelijk. Ik heb nog een hele weg te gaan.

Na een korte koffiepauze schuif ik weer aan in de wachtruimte totdat dokter Van Haarlem haar deur opent en roept: “mevrouw Chiaradia…”. “Hier ben ik!” roep ik en sta op. Ik zie een jonge vrouw met een open uitstraling en voel me welkom. We schudden elkaar de hand en na het sluiten van haar spreekkamerdeur vraagt de dokter wat ik van haar verwacht. Ik leg uit waarom ik en longarts Custers haar gekozen hebben en ze kijkt ondertussen aandachtig naar mijn longfunctieuitslag. Ze eindigt een uitvoerig consult met haar conclusie dat ik beter gebaat ben bij een andere medicijnencombi, zodat ik het lange duurlopen beter kan volhouden. Tevens adviseert ze mij om mijn neus te laten onderzoeken omdat die eigenlijk altijd verstopt is. De operatie van jaren geleden aan mijn neusschot heeft nooit echt geholpen, dus is ook hier in principe nog winst te halen. “En vooral doorgaan!” adviseert ze mij.

We nemen afscheid van elkaar en ze begeleidt me terug naar de afsprakenbalie. De secretaresse aldaar krijgt opdracht om mijn volgende afspraak op 20 december zó te boeken dat zij mij die dag samen met de sportarts kan zien en dat ik ook diezelfde middag nog een tweede longfunctieonderzoek kan krijgen. “Ze komt van ver”, zegt Simone. Daarna schudt ze me opnieuw de hand. “Tot 20 december”, roept ze me na.

Dank je wel dokter Custers, Zuyderland ziekenhuis Heerlen dat je mij hebt begeleid in de zoektocht naar een tweede longarts erbij. Wij twee zijn een topteam! Al meer dan 20 jaar.

Onder de indruk loop ik terug naar de parkeergarage. Blij en tegelijkertijd ontroerd. Mijn Italiaanse oma ging altijd naar de kerk van de heilige St. Antonius in Padua als ze iets kwijt was. Ook ik heb me vandaag gewend tot St. Antonius en ook ik heb gevonden wat ik zocht. Ik ben geen topsporter en ook nog geen marathonloper, maar ik voel me wel zo en wil het zeker ook worden. Met opgeheven hoofd loop ik trots naar mijn auto.


Astma is een chronische aandoening waarbij er sprake is van luchtwegen die bijzonder prikkelbaar zijn. Bij een groot deel van de mensen met astma speelt allergie een belangrijke rol bij het ontstaan van de klachten. In Nederland hebben ca. 520.000 mensen astma. (Bron: Longfonds)

 

Reacties (2):

 1. Donna

  30 oktober 2016 at 09:37

  Hartstikke leuk om te lezen. Top. Vol vertrouwen en doorgaan?

  Beantwoorden
 2. Yvonne

  30 oktober 2016 at 21:14

  Renata! Goed bezig en ook verstandig bezig. Mooi verhaal en ga zo door. Veel hartelijke groeten van Yvonne. Ps misschien zien we elkaar bij de opening van de winkel van Ilona ? Ik ben van plan te gaan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.