De verleiding van de supermarkt

Heerlijk lekker… vers brood!  Even proeven… Ahhh, vis in de aanbieding! 

Ken je dat? Je loopt in de supermarkt met je boodschappenlijstje – want de meeste mensen weten redelijk precies wat er aan dagelijkse boodschappen nodig is – en toch gaat er weer heel wat meer mee naar huis… Supermarkten hebben een schatkist aan listen om ons meer te laten kopen! Onlangs kwam ik Renata tegen in de supermarkt toen ik weer in een aantal valkuilen was getrapt. Zij bood aan mij thuis af te zetten omdat ik te voet was en weer meer boodschappen had gekocht dan ik had gepland… Ik zal niet de enige zijn die dit overkomt. Supermarkten zijn zo ingedeeld dat ze je koopgedrag optimaal beïnvloeden. 

Je hersenen winkelen mee

Als je binnenkomt, staan er vaak eerst bloemen, fruit en groente. Doordat je eerst gezonde producten in je winkelkarretje legt, krijgen je hersenen het idee dat je goed bezig bent. Deze fijne, ‘natuurlijke’ en frisse omgeving geeft je een goed gevoel. En dat goede gevoel hou je, terwijl je verder de winkel inloopt en je nét wat meer in je karretje legt. Ook in de supermarkt telt de eerste indruk, waardoor het leidt tot minder schuldgevoel als je daarna snoep of snacks koopt! 

Helemaal gratis… sla ik niet af

Bij de groenteafdeling liggen al meteen gratis druiven of ander fruit om van te proeven. Je krijgt iets voor niets en ook dat geeft je een positief gevoel. Wat een leuke winkel! Hier wil je best vaker shoppen én proeven. Maar dat ons brein zo werkt, dat weet de supermarkt natuurlijk…

Dat smaakt naar… meer!

Verderop ruik je misschien al de vers gebakken broodjes. En vers maakt hongerig! De oven in de supermarkt dient enkel en alleen om brood af te bakken… én om onze neus met geur te verleiden tot – inderdaad – koop! We worden in letterlijke zin echt ‘bij de neus genomen’!

Las Vegas in Nuth

In de gangpaden richten je ogen zich eerst op de middelste schappen waar de A-merken en meest favoriete producten op de een of andere manier hun ‘armen’ om jou heen slaan.

Het is net als in Las Vegas waar je door het rinkelen van de geldmachines denkt dat jou dit alles zo maar toekomt! Voor kinderen staan de snoepjes en koekjes overigens op hun ooghoogte opgesteld. De kinderhandjes kunnen zó zelf pakken wat hun hartje en mondje begeert.

Goedkopere producten, merken en de speciale of apartere producten worden vaak op de onderste en bovenste schapplanken geplaatst.

Voordelig winkelen lukt je dus alleen als je ook echt bereid bent door de knieën te gaan. Een goede training die ook nog eens flink in de beurs schilt!

En de weg is ver

De producten die vaak nodig zijn (melk, yoghurt, eieren en boter) worden bewust in de uithoeken van de winkel geplaatst. Hierdoor moet je voor je dagelijkse benodigdheden verplicht de hele winkel door. Met onderweg allemaal die lekkere en verleidelijke producten… En hoe meer producten je passeert, des te groter de kans dat je iets extra’s koopt. 

Hoe groter, hoe meer

Boodschappenwagens worden steeds groter en uit onderzoek blijkt dat ook dit je aanzet om meer te kopen. Met zoveel aanbiedingen in het vizier die ’t laten lijken alsof je geld bespaart, is de kans groot dat de aanbieding in je winkelwagen eindigt, terwijl je het product eigenlijk niet nodig had… 

Doe nog maar eentje dan…

Na deze marketingaanval van de supermarkt sta je uiteindelijk in de rij voor de kassa. Totdat je mag betalen heb je niets omhanden. Hét ultieme moment om je nog één laatste keer te laten verleiden. Je wilskracht wordt opnieuw getest met tijdschriften, losse snacks, repen en andere impulsaankopen die je na aankoop meteen kunt consumeren…

Ik ben benieuwd hoe jij de volgende keer door de supermarkt loopt! Laat je het me weten?

Reacties (3):

 1. Guy

  21 mei 2017 at 09:11

  Sina, ook het winkelen in een supermarkt is een marathon. Maak een lijstje met wat je nodig hebt en hou je eraan! Wat helpt is een kort sprintje bij binnenkomst naar de schoonmaakspullenafdeling! Suc6

  Beantwoorden
 2. isabelle blanquart

  21 mei 2017 at 13:24

  ja en alles voor kinderen op hun hoogte, sommige winkels werken met verborgen geuren enz… er is een hele psychologie achter de supermarktbusiness !

  Beantwoorden
 3. Hans

  22 mei 2017 at 08:22

  Een probaat middel om “verstandig” te winkelen: kijk wat juf Sina in haar kar heeft en zet de rest terug in het goede vak. Alweer wat meters extra gelopen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.