De finish halen is allemaal kleine stappen zetten

Een paar maanden geleden vroeg Renata mij om samen met haar in 2017 de New York City Marathon te lopen. ‘Wow, dat is gaaf ‘ dacht ik. Tegelijkertijd vroeg ik me af of Renata zich wel echt realiseerde wat dit zou inhouden. En daarbij moet je denken aan focus, concentratie, totale overgave, inzet én last but not least tijd – want training is tijdrovend!

Na een gesprek met haar voelde ik meteen dat dit goed zat. Sinds ik begin februari met Renata ben gaan trainen merk ik elke keer weer dat zij gekozen heeft voor een verandering en hier ook volledig voor gaat. De New York Marathon 2017 is voor Renata dan ook veel meer dan ‘alleen maar een marathon rennen’.

Veranderen is niet makkelijk. Ook al is ‘t voor iets positiefs, het is menselijk om liever in je eigen comfort zone te blijven. Tegelijkertijd is het een waarheid als een koe dat er niets verandert totdat je zelf in actie komt! En hier kom ik in beeld als personal trainer. Veranderingen kunnen als moeilijk worden ervaren. Toch is het meestal zo dat zodra mijn pupil resultaat ziet en voelt – in welke vorm dan ook – hij of zij niet meer kan en wil stoppen. Renata is hierin geen uitzondering. Zij merkt hoe goed sporten en de juiste voeding voor haar lichaam en geest is en heeft uitgesproken dat ze klaar is voor de volgende uitdaging: de marathon. Dat zijn maar liefst 42 kilometer en 195 meter! Tegelijkertijd is ze realistisch genoeg om te onderkennen dat dit doel extreem hoog is. Tenslotte is Renata pas in februari weer begonnen met sporten. De laatste keer dat zij een sportzaal zag was in haar middelbare schooltijd! Het rennen van een marathon is niet alleen een grote fysieke prestatie, het vergt een goede voorbereiding op het gebied van training, voeding en materiaal. Hardlopen is veel meer dan alleen ‘schoenen aan en rennen’!

Het is de bedoeling dat ik deze uitdaging samen met Renata zal beleven. Ik train Renata niet alleen, maar ga ook daadwerkelijk met haar de marathon rennen en de finish halen!

‘Tijd is hierin een schone zaak’, en dat geldt inmiddels niet alleen voor Renata en haar training maar ook voor mij als haar personal trainer. Zo’n drie weken geleden heb ik tijdens een sportactiviteit onverhoopt mijn heup gebroken! Inmiddels ben ik geopereerd en loop ik al weer zonder stokken. Hoe snel ik echter verder zal herstellen en óf ik in staat ben om pijnloos een marathon te rennen – dát is nu nog onbekend! Ik heb wel al meteen na de operatie besloten dat ik er alles aan doe om samen met Renata de NYC marathon 2017 te lopen. Net als mijn klanten, doe ik dus nu elke dag gerichte loopoefeningen en train ik mijn spieren, die beschadigd en verzwakt zijn door de breuk en operatie, op de sportschool. De New York City Marathon is daarmee niet alleen een uitdaging voor Renata geworden, het is er ook een voor mij!

Life is only 10% of what happens, and 90% of how someone reacts to it! Ik ga hier sterker uitkomen, als mens en als personal trainer voor mijn klanten!

Reacties (7):

 1. Hans Jongen

  4 september 2016 at 08:58

  Na de schrik toen we “bad news, bad news” hoorden, kwam meteen de vraag:”En de marathon?” Die vraag is nu beantwoord. Wij wensen jullie succes, het gaat zeker lukken.

  Beantwoorden
 2. Guy van Grinsven

  4 september 2016 at 09:24

  Ook hier geldt de uitspraak van Ernest Hemmingway die ik eergisteren tijdens de presentatie van #9/11 Eyewitness boek heb uitgesproken. Nu niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk! Hij schreef:” if you break your arm and he is healed, he is stronger as before” Succes beiden!

  Beantwoorden
 3. Miep

  4 september 2016 at 10:46

  Fantastisch..!neem de tijd..alles komt goed!

  Beantwoorden
 4. Angelien

  4 september 2016 at 14:02

  Wat gaat het al super goed met jou Sina !!!!! Maar je bent er natuurlijk nog niet en daarom wens ik jou heel veel sterkte met revalideren ! Beiden dames “toi toi toi ” met jullie trainingen !!!!

  Beantwoorden
 5. Miep

  20 september 2016 at 09:38

  Voor Sina een goede en snelle beterschap toegewenst…!

  Beantwoorden
 6. Johnc211

  8 oktober 2016 at 12:25

  I am so grateful for your blog article.Really thank you! Fantastic.

  Beantwoorden
 7. Miep

  13 december 2016 at 12:22

  Goed bezig dames..!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Phidippides

Phidippides was een Griekse koerier naar wiens lange afstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd. Phidippides is ook de titel van de door Guy van Grinsven gemaakte documentaire die in 26 minuten op zeer bijzondere wijze de weg in beeld brengt die ik met hulp en steun van Sina heb kunnen afleggen om mijn doel – de finish in de NYC marathon – te bereiken.

NY marathon is emotie

5 uur, 13 minuten en 50 seconden hebben we er over gedaan. Wat was ‘t mooi én emotioneel. Ik heb gezien dat lopers tijdens de race aan andere lopers die ze helemaal niet kenden vroegen hoe het ging. Politie aan de kant van de straat ging helemaal uit hun dak. Ik zag smiles en tranen en had die zelf ook. Hier het verslag van de NYC marathon. En nog meer foto’s.